De grondboor waarmee de schacht wordt gegraven die toegang moet geven tot de plek waar Julen al een week opgesloten zou zitten.
Volledig scherm
De grondboor waarmee de schacht wordt gegraven die toegang moet geven tot de plek waar Julen al een week opgesloten zou zitten. © Guardia civil

Foto was voor politie het eerste bewijs dat Julen (2) in put viel

Een foto van het Spaanse jongetje Julen (2), een week geleden gemaakt vlak voor zijn verdwijning in de bergen bij Málaga, heeft de Spaanse politie ervan overtuigd dat de peuter in een nabijgelegen put moest zijn gevallen. 

Op de foto, in het bezit van de krant El Mundo, is te zien hoe Julen een zakje chips eet terwijl hij in een greppel zit vlakbij de 110 meter diepe put. Hij draagt een rood-marineblauw trainingspak en slofjes. Een familielid maakte het kiekje vorige week zondag omstreeks 14 uur bij het buitenhuisje in bergdorp Totalán dat Julens ouders aan het verbouwen zijn. 

Tekst gaat verder onder de tweet.

Houtvuurtje

Julens vader José was op dat moment bezig een vuurtje te stoken waarop hij een grote pan paella wilde bereiden. Moeder Vicky hield hun zoontje in de gaten. Tot haar mobieltje overging en ze hem overliet aan de goede zorgen van haar echtgenoot. Die verloor Julen enkele seconden uit het oog toen hij zich concentreerde op het houtvuur.

Julens vader José tijdens zijn eerste media-optreden, woensdag, waarbij hij alle reddingswerkers bedankte.
Volledig scherm
Julens vader José tijdens zijn eerste media-optreden, woensdag, waarbij hij alle reddingswerkers bedankte. © Screenshot ABC.es

Fatale seconden want toen de vader weer in de richting van zijn zoontje keek, zag hij hem een meter of tien verderop in de aarde verdwijnen. Geschokt rende José naar de bewuste plek, waar hij tot zijn ontsteltenis constateerde dat er beweging zat in de grote steen die de put had afgedekt. Daardoor was het gat vrij komen te liggen waarin zijn zoontje was verdwenen. 

Deze reconstructie van het drama maakte de guardia civil volgens El Mundo op basis van de verklaringen van Julens ouders en familieleden. Zij toonden de foto van de peuter als bewijs dat hij vlakbij de put zat. Verklaringen die later werden bevestigd door de vondst van het zakje chips in de put, te zien op camerabeelden, en haren van de peuter. 

Julens vader hoorde zijn zoontje zondagmiddag een tijdje huilen maar sindsdien werden geen geluiden meer opgevangen van het ventje. De hoop om hem levend terug te vinden, wordt met de dag minder. 

Vertraging

Reddingswerkers begonnen gisteren met het boren van een ongeveer 70 meter diepe schacht die parallel loopt aan de put. Zo hopen ze bij het ventje te komen, dat zich op die diepte onder een compacte massa van aarde en stenen bevindt.  

De verwachting was dat dit vanmorgen omstreeks vijf uur zou gebeuren maar de graafwerkzaamheden liepen afgelopen nacht vertraging op door de aanwezigheid van een groot stuk rots van leisteen. Daar moest omheen worden geboord. Omstreeks 07.00 uur hadden de grondboren zo’n 33 meter van de schacht uitgegraven. 

De verwachting is dat het boren van de schacht nog zo'n 20 uur in beslag neemt. Dit komt mede doordat er betonnen verstevigingen moeten worden aangebracht om verzakkingen te voorkomen. Zulke verzakkingen in het terrein - waarvan de ondergrond niet in kaart is gebracht vanwege de spoedeisendheid van de reddingsactie - en ook regen veroorzaakten al eerder vertraging. 

Bekijk hieronder beelden van de graafwerkzaamheden:

De plek bij het bergdorp Totalán waar de tunnel wordt gegraven die toegang moet geven tot de put waarin Julen precies een week geleden verdween.
Volledig scherm
De plek bij het bergdorp Totalán waar de tunnel wordt gegraven die toegang moet geven tot de put waarin Julen precies een week geleden verdween. © REUTERS
Een stuk rots van hetzelfde materiaal (leisteen) als de steen die de put afdekte waar Julen in viel.
Volledig scherm
Een stuk rots van hetzelfde materiaal (leisteen) als de steen die de put afdekte waar Julen in viel. © REUTERS
Boren die gebruikt worden voor het graven van de tunnel naar de verdwenen peuter.
Volledig scherm
Boren die gebruikt worden voor het graven van de tunnel naar de verdwenen peuter. © REUTERS
Julens vader José (r) en moeder Vicky (l) met een Spaanse politieman bij de plek waar hun zoontje verdween.
Volledig scherm
Julens vader José (r) en moeder Vicky (l) met een Spaanse politieman bij de plek waar hun zoontje verdween. © Screenshot YouTube
 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.