Frankrijk vreest voor invasie Algerijnse ‘vluchtelingen’
De Franse politiek maakt zich grote zorgen om de groeiende onrust in de voormalige kolonie Algerije. Men is bang dat veel Algerijnen met de dubbele nationaliteit de wijk zullen nemen naar Frankrijk, nu er onrust is ontstaan over het mogelijke vijfde presidentsmandaat voor de zwaar invalide Abdelaziz Bouteflika (81). Protesten tegen de kandidatuur van de president, die sinds 1999 in het land aan de macht is, nemen hand over hand toe.
Afgelopen weekend en ook gisteren gingen duizenden, voornamelijk jongere inwoners van Algiers, Oran en Annaba de straat op tegen het voornemen van Bouteflika om zich te laten herverkiezen. De verkiezingen zijn op 18 april. De protesten werden met harde hand uiteengeslagen. Niet dat de Algerijnen er veel van meekregen. De officiële pers, die volledig wordt gecontroleerd door de regering, meldde niets over de protesten. Zondag gingen in Parijs enkele duizenden Algerijnen uit solidariteit de straat op. Portretten van de president, die tot voor kort onaantastbaar leek, werden in Parijs en Algerije verscheurd. De demonstranten riepen de kopstukken van de FLN, de partij die al sinds de onafhankelijkheid in 1962 aan de macht is, op om een andere kandidaat naar voren te schuiven. Maar de FLN, verscheurd door nepotisme, corruptie en een interne machtsstrijd, heeft geen alternatief.
Dat is opvallend. Want al sinds 2013 weet het Front de Libération National, zoals de FLN voluit heet, dat het niet best gaat met de president. Hij werd getroffen door een beroerte en zit sindsdien in een rolstoel. Als Bouteflika iets te melden heeft, dan doet hij dat niet meer zelf, maar loopt de communicatie via een van zijn ministers. Hij verschijnt nauwelijks meer in de openbaarheid. Verder wordt de man van ziekenhuis naar ziekenhuis vervoerd. Voldoende goede redenen dus, om hem te laten genieten van een welverdiend pensioen. Maar in 2014 werd hij nog met grote cijfers (75 procent) herkozen voor zijn vierde mandaat van vijf jaar. Waarschijnlijk als gevolg van stembusfraude en als sympathiestem voor de man, die al sinds 1962 hoge functies bekleedt in het Noord-Afrikaanse land en die er in is geslaagd om het moslimterrorisme in Algerije te beteugelen.
Maar nu vindt de jonge Algerijnse bevolking (50 procent van de 42 miljoen inwoners is jonger dan 20 jaar, naar schatting 30 procent van hen is werkloos) het welletjes. En laat dat horen. Met name de demografie, en de felheid van de protesten, is wat in Parijs tot grote ongerustheid leidt. Immers, veel ontevreden en bezorgde Algerijnen zouden kunnen uitwijken naar Frankrijk. En daar zit president Emmanuel Macron, die naar verluidt zijn zegen heeft gegeven aan de vijfde presidentsperiode voor Bouteflika, helemaal niet op te wachten.
Tekst gaat verder onder de foto
Rust
Het belang van Macron is duidelijk. Hij wil dat het rustig blijft in Algerije. Dat de olie- en gasleveranties doorgaan en dat de Franse Algerijnen in Algerije blijven. En hoewel hij ook wel ziet dat Bouteflika geen machtsfactor meer is, weet hij wel dat de rust in het land bewaard wordt door de oude garde van de FLN. De straatprotesten die steeds feller worden zijn een dikke streep door zijn rekening. Want hij weet dat bij groeiende onrust veel Algerijnen de wijk zullen nemen naar Frankrijk. In Algerije leven ongeveer een miljoen mensen met de dubbele Frans-Algerijnse nationaliteit. Die zouden bij instabiliteit uitwijken naar de voormalige kolonisator. En datzelfde geldt voor de jongeren, voor wie het Frans naast het Arabisch de belangrijkste taal is. Ook zij zouden de Middellandse Zee kunnen oversteken om een toekomst in Frankrijk op te bouwen.
Onder leiding van Bouteflika werd een van de meest bloedige episodes uit de recente Algerijnse geschiedenis opgelost: de bloedige burgeroorlog tussen 1991 en 2002 kostte naar schatting het leven aan 150.000 mensen. Een van de meest bloedige aanslagen van de GIA, de Gewapende Islamitische Groep, een omvangrijke groep moslimterroristen) was in 1997 in Bentalha, 15 kilometer van Algiers. Daar werden meer dan 200 dorpsbewoners afgeslacht omdat ze een legereenheid die tegen de GIA streed te eten had gegeven. Na de ‘loden jaren', zoals de periode in Algerije wordt genoemd, trokken de extremisten weg uit het land en ging het economisch wat beter, vooral als gevolg van de olie- en gaswinning in de Sahara. Maar nu zijn de prijzen laag: dus loopt de werkloosheid in het land weer op.
De protesten, zo wordt verwacht, gaan de komende weken verder. De spanning in de belangrijkste steden nemen toe. De angst in Frankrijk bestaat dat in de chaos nieuw moslimterrorisme de kop kan opsteken. ‘De oppositie gelooft nauwelijks dat een dictatuur, die zo stevig in het zadel zit, omvergeworpen kan worden', stelt het Franse dagblad Libération. Daarmee is direct het grootste probleem gekenschetst. De almachtige FLN deelt in het land nog altijd de lakens uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ruim tien miljoen ondervoede kinderen door droogte, corona en oorlog in Oekraïne
Wereldwijd zijn meer dan 10 miljoen kinderen in gevaar door acute ondervoeding. Volgens Unicef verslechtert de situatie in de Hoorn van Afrika en neemt het aantal gevallen van ernstige ondervoeding ook in andere delen van de wereld ernstig toe. -
reportage/met video
Nederlandse pelgrims juichen bij heiligverklaring Titus Brandsma: ‘Wij hebben hier lang op gewacht’
De Nederlandse pater en journalist Titus Brandsma is vanochtend heilig verklaard door Paus Franciscus. Zo’n 50.000 gelovigen, waaronder enkele honderden Nederlandse pelgrims, waren daar vanochtend in Rome getuige van. -
PREMIUMFoto's
Muren overal ter wereld kleuren geel en blauw: Poetin moet het vaak ontgelden
Overal ter wereld duikt streetart op waarin de oorlog in Oekraïne centraal staat. Graffiti als steunbetuiging aan Kiev. Soms subtiel, soms groots en bombastisch. -
Twee dagen nationale rouw op Cuba na 45 doden door explosie in hotel Havana
In totaal 45 mensen zijn omgekomen door de ontploffing vorige week vrijdag in het historische hotel Saratoga, in de Cubaanse hoofdstad Havana. De autoriteiten maakten dat donderdagavond bekend en kondigden tevens een periode van nationale rouw af. Die begint vrijdagochtend bij zonsopgang en duurt tot zaterdag middernacht. -
VS versoepelen reeks sancties tegen Cuba
De Verenigde Staten hebben maandag versoepelingen aangekondigd van restricties die waren ingesteld tijdens de regering van de vorige president Donald Trump. Het gaat onder meer om beperkingen van de immigratieprocedures, geldtransfers en luchtverbindingen.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.