Franse inreisregels aangescherpt: ongevaccineerde Nederlander moet negatieve testuitslag tonen
UpdateFrankrijk scherpt het inreisbeleid aan voor niet volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland en meerdere andere Europese landen. Zij hebben vanaf middernacht op zondag een negatieve coronatestuitslag nodig die niet meer dan 24 uur oud is, maakte de regering bekend. Nederlandse reiziger kunnen nu nog volstaan met een test die uiterlijk 72 uur oud is.
De nieuwe regel gaat ook gelden voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Spanje, Portugal en Griekenland. Frankrijk stelt van 21 juli voor volwassenen - bij bezoek aan evenementen of culturele instellingen - de zogeheten pass sanitaire verplicht. Vanaf augustus geldt dat ook voor café- en restaurantbezoek.
Om in aanmerking te komen voor de verplichte coronapas moet iemand zich elke 48 uur laten testen. Voor Europese toeristen geldt ook de Europese corona-app en QR-code als bewijs dat iemand volledig is ingeënt - met een vaccin van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca of Janssen -, negatief getest of recent hersteld.
Premier Jean Castex kondigde aan dat mensen een week na hun tweede prik met de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca, worden gezien als volledig gevaccineerd. Dat was eerder nog 14 dagen. Reizigers die het Janssen-vaccin hebben gekregen moeten 28 dagen wachten.
Jongeren
Eerder liet de Franse minister voor Volksgezondheid, Olivier Véran, weten dat de gezondheidspas vooralsnog niet gaat gelden voor jongeren tot en met 17 jaar. ‘Om de vakantie niet te bederven’, klonk het. De jongeren moeten wel een mondkapje dragen, maar hoeven zich niet elke 48 uur te laten test.
De maatregel is onderdeel van het Franse strijdplan tegen de deltavariant, die hard rondgaat in Frankrijk. Ook in Nederland slaat de mutatie wild om zich heen en zorgt voor ongekende toename in dagelijkse besmettingen. Vooral onder niet, of te recent, ingeënte jongeren zorgt de deltavariant voor besmetting.
Nederland kleurt rood
Sinds donderdag kleurt Nederland rood op de Europese coronakaart. Duitsland merkte ons land gisteren al aan als risicogebied vanwege het stijgend aantal besmettingen. Wie vanaf vandaag middernacht vanuit Nederland naar Duitsland reist, krijgt te maken met extra maatregelen.
Mensen die in de tien dagen voor hun reis in Nederland zijn geweest, moeten zich voorafgaand aan hun reis melden bij de Duitse autoriteiten. Daarnaast geldt er een quarantaineperiode van tien dagen, maar niet voor mensen die kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van Covid-19.
In België wordt vanaf vandaag geëist dat reizigers uit Nederland een negatieve coronatest laten zien als ze niet volledig zijn gevaccineerd.
Woede in Verenigd Koninkrijk
De Britse regering heeft de woede van vakantiegangers en de reisbranche over zich afgeroepen door de quarantaineregels voor Frankrijk te handhaven. De regel dat Britten na een reis tien dagen in thuisquarantaine moeten vervalt maandag voor veel populaire vakantiebestemmingen, maar op het laatste moment is besloten dat Frankrijk daar niet onder valt.
Dat besluit heeft te maken met zorgen over de verspreiding van de zogeheten Beta-variant van het coronavirus in Frankrijk. Die variant is het voor eerst ontdekt in Zuid-Afrika en komt in het Verenigd Koninkrijk nauwelijks voor. De BBC schrijft dat wordt gevreesd dat vaccins minder goed werken tegen die mutant.
Vakantiegangers doen in Britse media hun beklag over de plotselinge beleidswijziging en ook de reisbranche is niet te spreken over de uitzonderingspositie voor het onder toeristen populaire Frankrijk. Topman Johan Lundgren van easyJet klaagde dat de regering “het tapijt vandaan trekt” onder Britten die op vakantie zijn in Frankrijk of al een reis hadden geboekt.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
4
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Pro-Russische gouverneur Cherson ontkent wateroverlast, maar beelden achter hem laten heel wat anders zien
De pro-Russische gouverneur van regio Cherson, Vladimir Saldo, maakte het heel bont met nepnieuws. ‘Niets aan de hand’, vertelde hij in een video terwijl achter hem de boel onder water staat. -
PREMIUM
Hoogste aanslag voor rijke Parijzenaars: minder dan helft van Fransen betaalt belasting
Frankrijk heeft een reputatie als een van de landen met de hoogste belastingdruk. Maar dat blijkt toch genuanceerder te liggen. -
Noord-Korea veroordeelt vergadering Veiligheidsraad: ‘Gaan door met zelfverdediging’
Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren. Kim Yo-jong, de invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zei volgens staatspersbureau KCNA zondag dat de vergadering een teken is dat de VN-Veiligheidsraad dient als ,,politiek aanhangsel” van de Verenigde Staten.
-
Climax in Antwerpse drugsoorlog: hoofdrechercheur opgepakt voor lekken aan criminelen
Antwerpen -
-
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
Met video
Australische vrouw na 20 jaar cel op vrije voeten na twijfel over moord op haar vier kinderen
De Australische Kathleen Folbigg (55) is na twintig jaar cel vrijgelaten. Ze werd veroordeeld voor de moord en doodslag op haar vier kinderen, maar zelf bleef ze al die tijd haar onschuld volhouden. Na wetenschappelijk onderzoek blijkt er nu grote twijfel te zijn over haar schuld. Daarom is Folbigg na twintig jaar op vrije voeten gesteld.