Volledig scherm
De Franse onderzoekers verdenken de piloot ervan alle inzittenden van het toestel te hebben omgebracht door het toestel opzettelijk te laten crashen. © REUTERS

Franse onderzoekers verdenken piloot rampvlucht MH370: Had controle tot aan crash

Franse onderzoekers hebben nieuwe informatie gepresenteerd over de verdwijning van rampvlucht MH370 in 2014. De piloot van het verdwenen Malaysia Airlines-toestel had de volledige controle over het passagiersvliegtuig tot het moment dat het in zee stortte. Dat concluderen onderzoekers op basis van nieuwe informatie van Boeing.

Onderzoekers die bezig zijn met het ophelderen van de mysterieuze verdwijning van de lijnvlucht hebben ontdekt dat de ongebruikelijke bochten en bewegingen die het vliegtuig heeft gemaakt alleen handmatig gemaakt kunnen zijn, niet met de automatische piloot.

Depressieve piloot

Het team van onderzoekers heeft de vluchtdata van Boeing kunnen analyseren, waardoor ze bepaalde abnormale vliegbewegingen hebben ontdekt die in een Boeing 777 alleen handmatig gemaakt kunnen worden. Die nieuwe informatie maakt de verdenkingen op captain Zaharie Ahmad Shah, die destijds problemen zou hebben gehad, alleen maar zwaarder. De onderzoekers gaan er nu vanuit dat de depressieve piloot alle 239 passagiers en crew aan boord heeft omgebracht door het toestel opzettelijk te laten crashen.

Bizarre theorieën

In de afgelopen vijf jaar kwamen al verschillende bizarre theorieën voorbij die de verdwijning van de rampvlucht zouden kunnen verklaren. Afgelopen maart moest een onderzoek van een Australische journalist nog opheldering geven. Geen systeemstoring, geen rokkenjagende piloot die een vliegtuig vol passagiers opofferde, maar een brand in de cockpit. Dat is volgens de bekroonde Australische journalist Ean Higgings de meest waarschijnlijke oorzaak van de ramp met vlucht MH370 van Malaysia Airlines. De MH370 verdween in de nacht van 8 maart 2014 boven de Indische Oceaan met 239 mensen aan boord van de radar. De Boeing 777-200ER was op weg van Kuala Lumpur naar Beijing.

  1. Nederlandse Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legendarisch hotel

    Nederland­se Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legenda­risch hotel

    Zijn beslissing om nu eens niet bij particulieren te overnachten maar in het prestigieuze Hotel Nacional de Cuba, is Govert van der Linden (60) uit Amsterdam wel heel duur komen te staan. Uit de kluis in zijn hotelkamer in het centrum van Havana verdween minstens 1000 euro van zijn vakantiebudget. ,,Ik wil de locals graag helpen, ook financieel, maar dan wel op eigen initiatief’’, verzucht de onfortuinlijke vakantieganger.
  2. Rolstoelatlete Marieke Vervoort (40) koos voor de dood na slepende spierziekte

    Rolstoelat­le­te Marieke Vervoort (40) koos voor de dood na slepende spierziek­te

    Rolstoelatlete Marieke Vervoort (40) is overleden. Door euthanasie, zoals ‘Wielemie’ het had gepland. Al in 2008 ondertekende ze de documenten, maar toch bleef ze vechten tegen een ongeneeslijke spierziekte. En ze stortte zich vol op haar bucket list, het verlanglijstje van wat ze nog wilde doen in dit leven. Toch was het een moeilijk gevecht, tegen een lichaam dat niet meer meewilde. ,,Eens een vechter, altijd een vechter”, zei Marieke. Een portret van ‘The Beast from Diest’.