Franse regering overleeft moties van wantrouwen: pensioenhervormingen gaan door
Update/met videoDe pensioenhervormingen in Frankrijk gaan door. Twee moties van wantrouwen tegen de regering-Macron zijn weggestemd.
Frank RenoutLaatste update:20-03-23, 22:46
De Franse regering heeft twee moties van wantrouwen overleefd die waren ingediend door de oppositie. De meest populaire motie kreeg de steun van 278 van de 573 zittende kamerleden. Dat zijn negen stemmen te weinig voor een meerderheid. Daarom haalde de motie het niet.
Het voortbestaan van de regering van president Macron is zo veilig gesteld en de verhoging van de pensioenleeftijd kan doorgaan, zoals de regering wilde.
,,Poeh, ik ben blij toe!’’, zegt Bernard (69), informaticus. ,,Fransen willen van alles, maar werken: ho maar!’’ Hij staat voor het terras van bar-tabac L’Obligado, vlakbij de Arc de Triomphe in Parijs. ,,Ik ben die protesten tegen de pensioenen helemaal beu. Nu kan alles weer een beetje normaal worden. Kijk rond je: de metro’s rijden niet. Het vuilnis hoopt zich op. Fransen moeten de handen eens uit de mouwen steken!’’
Margot (16), scholiere, schudt haar hoofd. ,,Van mij mocht deze regering naar huis gestuurd worden. De regering heeft die pensioenplannen echt doorgedrukt. Het parlement is gewoon genegeerd door president Macron. Maar het gaat toch over ons, over gewone mensen? Dan moet daar toch democratisch over worden gestemd?’’
Sophie (61, manager) knikt afkeurend. ,,Het ontslag van de regering zou alleen maar tot meer chaos leiden. Kijk eens naar hoe lang er al gestaakt wordt in het land. En dan ook nog een regeringscrisis. Dat is voor niemand goed.’’
De moties van wantrouwen werden ingediend uit protest tegen de pensioenhervormingen. President Macron wil de pensioenleeftijd verhogen van 62 naar 64 jaar. De Fransen zijn daar in grote meerderheid tegen, blijkt al maanden uit peilingen. Ook in het parlement was er onvoldoende steun.
Macron besloot vorige week daarom om de hervormingen door te voeren zónder stemming in het parlement. Dat zorgde voor veel woede onder de Fransen en het was voor de oppositie de reden om de moties van wantrouwen in te dienen.
In de Franse Tweede Kamer, de Assemblée, is tot op het laatste moment onderhandeld in de wandelgangen. De voorstanders van de moties probeerden twijfelaars over de streep te trekken om mee te stemmen.
Buiten de Assemblée werden kamerleden geïntimideerd en bedreigd. Partijgenoot Agnès Evren van president Macron kreeg doodsbedreigingen toegestuurd, liet ze op Twitter zien: ‘Hou je kop, onder de guillotine moet je, je kop gaat eraf’, waren teksten die ze kreeg toegestuurd.
De straat op
Het is nu afwachten hoe het Franse volk reageert op de bevestiging van de pensioenhervorming. Honderden mensen verzamelden zich na de stemmingen voor het parlement. Ze scandeerden dat president Emmanuel Macron moet aftreden. Bij de Place Vauban, vlakbij het parlement, zouden demonstranten vuilnisbakken in brand hebben gestoken. Ook in Bordeaux, Lille, Toulouse, Straatsburg, Nantes en Lyon gingen mensen de straat op. Sommige betogers worpen blokkades op, stichtten brandjes en veroorzaakten vernielingen.
Ook sommige parlementariërs geven de strijd ondanks het resultaat niet op. Enkele leden van de uiterst linkse partij NUPES hielden borden omhoog met de boodschap ‘on continue’ (we gaan door).
We hebben de president hiervoor gewaarschuwd. De situatie is explosief
Vakbondsvoorman Philippe Martinez
In heel Frankrijk waren er de voorbije maanden betogingen en stakingen tegen de pensioenhervorming. Sinds 19 januari zijn er acht nationale protestdagen geweest en in veel steden zijn zware rellen uitgebroken. Vorige week woensdag was de achtste actiedag en aanstaande donderdag volgt de negende.
De opkomst was vrijwel altijd enorm, met vaak een tot twee miljoen deelnemers. De pensioenprotesten hoorden bij de grootste acties van de laatste 50 jaar in Frankrijk. De afgelopen dagen veranderden de acties van karakter. Toen de regering besloot de pensioenhervormingen door te voeren, nam de woede onder de Fransen toe.
Er kwamen spontane protesten, niet vooraf georganiseerd door de vakbonden, en er waren bezettingen van bijvoorbeeld wegen en sporen. Opvallend veel jongeren gingen ook meedoen. Dat alles leidde tot meer gewelddadige confrontaties met de politie. In een paar dagen werden zo’n 500 demonstranten opgepakt. ,,We hebben de president hiervoor gewaarschuwd. De situatie is explosief”, zei vakbondsvoorman Philippe Martinez van de CGT-federatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.