Volledig scherm
De aangespoelde drugs zitten verpakt in plastic pakketten en hebben een zuiverheidsgraad van 83 procent. © AP

Fransen staan voor raadsel: Atlantische kust overspoeld met pakketten cocaïne

De Fransen hebben er een wel heel bijzonder milieuprobleem bij: het aanspoelen van pakketten gevuld met cocaïne langs de Atlantische kust. Sinds half oktober is al ruim 700 kilo van het witte goedje aangetroffen. Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart en waarschuwt voor de pakketten. Een aantal stranden is al afgesloten voor het publiek, melden Franse media.

De pakketten kunnen een gevaar voor de volksgezondheid opleveren omdat ze cocaïne bevatten met een zuiverheid van 83 procent, verklaarde het OM in Rennes (Bretagne) vanmiddag. Naast cocaïne bevatten de pakketten ook crack, een rookbare variant van cocaïne. Vinders moeten onmiddellijk de politie waarschuwen. Die raadt hen dringend af om de drugs aan te raken. Zowel de inhoud als de verpakking kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid, onder andere vanwege ‘dampen’. Het vervoeren van de pakketten is strafbaar. Op drugssmokkel staat een maximum gevangenisstraf van 10 jaar. 

De eerste balen met plastic pakketten spoelden aan op 17 oktober, maar sinds 4 november neemt het aantal toe, constateren de autoriteiten. De teller staat inmiddels op 763 kilo. Het fenomeen is dusdanig groot dat ‘intensieve bewaking’ door onder andere politie en douane is afgekondigd. Een groot aantal stranden is al afgesloten voor het publiek. Dit op last van de politie en op straffe van zware strafrechtelijke sancties. 

Volgens het OM kampt de hele Atlantische kust met het probleem. Van Les Landes bij de Spaanse grens tot de monding van de rivier de Loire boven Nantes. In die laatste regio werd bij Pornic, niet ver van Saint-Nazaire, vanmorgen 10 kilo cocaïne gevonden. Ruim 400 kilometer zuidelijker bij Arcachon werden pakketten met 12 kilo van het witte goud ontdekt. Het OM in Rennes werkt daarom nauw samen met de parketten van Saint-Nazaire, Bordeaux en Dax.  

De Franse autoriteiten vermoeden dat de balen met drugs overboord zijn geslagen van een schip tijdens een storm of door averij. Volgens de Franse politie werkt ze nauw samen met collega's in andere EU-landen en met de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA. 

 1. Duitsland legt groot ondergronds bankierssysteem plat, ook huiszoekingen in Nederland

  Duitsland legt groot onder­gronds bankiers­sys­teem plat, ook huiszoekin­gen in Nederland

  In Duitsland zijn sinds vanochtend tientallen doorzoekingen gaande in verband met een onderzoek naar een grootschalig ondergronds bankierssysteem. Onder meer metaalbedrijven, juweliers en particuliere woningen worden binnenstebuiten gekeerd. Ook in Nederland vinden doorzoekingen plaats. De ‘internationaal opererende criminele organisatie’ zou zo'n 200 miljoen euro hebben witgewassen via hawala-bankieren.
 1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 2. Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen
  PREMIUM
  Update

  Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen

  ,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, vertelde Ken M. (40) uit het Belgische Aarschot in paniek aan zijn vader. In werkelijkheid had hij zélf in haar polsen gesneden en haar gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Hij liet zijn vrouw achter in de veronderstelling dat ze zou sterven, maar ze kon op het laatste nippertje de hulpdiensten bellen: ,,Het was mijn man.” Ken M. werd vandaag veroordeeld tot tien jaar cel.
 3. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste
  Update

  Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

  De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.