De aangespoelde drugs zitten verpakt in plastic pakketten en hebben een zuiverheidsgraad van 83 procent.
Volledig scherm
De aangespoelde drugs zitten verpakt in plastic pakketten en hebben een zuiverheidsgraad van 83 procent. © AP

Fransen staan voor raadsel: Atlantische kust overspoeld met pakketten cocaïne

De Fransen hebben er een wel heel bijzonder milieuprobleem bij: het aanspoelen van pakketten gevuld met cocaïne langs de Atlantische kust. Sinds half oktober is al ruim 700 kilo van het witte goedje aangetroffen. Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart en waarschuwt voor de pakketten. Een aantal stranden is al afgesloten voor het publiek, melden Franse media.

De pakketten kunnen een gevaar voor de volksgezondheid opleveren omdat ze cocaïne bevatten met een zuiverheid van 83 procent, verklaarde het OM in Rennes (Bretagne) vanmiddag. Naast cocaïne bevatten de pakketten ook crack, een rookbare variant van cocaïne. Vinders moeten onmiddellijk de politie waarschuwen. Die raadt hen dringend af om de drugs aan te raken. Zowel de inhoud als de verpakking kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid, onder andere vanwege ‘dampen’. Het vervoeren van de pakketten is strafbaar. Op drugssmokkel staat een maximum gevangenisstraf van 10 jaar. 

De eerste balen met plastic pakketten spoelden aan op 17 oktober, maar sinds 4 november neemt het aantal toe, constateren de autoriteiten. De teller staat inmiddels op 763 kilo. Het fenomeen is dusdanig groot dat ‘intensieve bewaking’ door onder andere politie en douane is afgekondigd. Een groot aantal stranden is al afgesloten voor het publiek. Dit op last van de politie en op straffe van zware strafrechtelijke sancties. 

Volgens het OM kampt de hele Atlantische kust met het probleem. Van Les Landes bij de Spaanse grens tot de monding van de rivier de Loire boven Nantes. In die laatste regio werd bij Pornic, niet ver van Saint-Nazaire, vanmorgen 10 kilo cocaïne gevonden. Ruim 400 kilometer zuidelijker bij Arcachon werden pakketten met 12 kilo van het witte goud ontdekt. Het OM in Rennes werkt daarom nauw samen met de parketten van Saint-Nazaire, Bordeaux en Dax.  

De Franse autoriteiten vermoeden dat de balen met drugs overboord zijn geslagen van een schip tijdens een storm of door averij. Volgens de Franse politie werkt ze nauw samen met collega's in andere EU-landen en met de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA.