Volledig scherm
Het geboortehuis van Hitler in Braunau am Inn in Oostenrijk wordt omgevormd tot een politiebureau © REUTERS/PN

Geboortehuis Hitler wordt omgebouwd tot politiebureau

Het geboortehuis van Adolf Hitler wordt omgevormd tot een politiebureau. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken aangekondigd na een jarenlange juridische strijd met de eigenaresse van het huis in Braunau am Inn. In 2016 onteigende de staat de eigenaresse om te voorkomen dat de plek een bedevaartsoord voor neonazi’s kon worden.

Het geboortehuis van de dictator werd al sinds 1972 door de staat gehuurd. In het verleden werd de woning onder meer gebruikt als opvangcentrum voor gehandicapten, een van de vele bevolkingsgroepen die tijdens het naziregime niet veilig waren.

Oostenrijk kocht het pand uiteindelijk, omdat het wilde voorkomen dat de plek uitgroeit tot een bedevaartsoord. Er waren eerder plannen om het gebouw helemaal te slopen, maar het lijkt er nu op dat het pand zal worden verbouwd tot een politiebureau. ,,Het toekomstig gebruik van het huis door de politie zal een duidelijk signaal uitzenden dat dit gebouw nooit een plek wordt waar het nazisme herdacht zal worden”, zegt de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Peschorn in een verklaring.

Deze maand nog wordt een architectuurwedstrijd uitgeschreven waar architecten uit de hele Europese Unie aan mee kunnen doen. Een jury van experts zal begin volgend jaar bepalen welk ontwerp wordt gebruikt bij de verbouwing.

Adolf Hitler werd op 20 april 1889 geboren in een appartement in het drie verdiepingen tellende gebouw aan de Salzburger Vorstadt 15. Twee jaar later verhuisde zijn familie naar Linz. Hoewel Hitler dus maar korte tijd in het gebouw gewoond heeft, houden neonazi’s er elk jaar op zijn geboortedag een bijeenkomst.

 1. Nieuwe uniform Amerikaanse Space Force onder vuur: ‘Belachelijk, in ruimte valt niks te camoufleren’

  Nieuwe uniform Amerikaan­se Space Force onder vuur: ‘Belache­lijk, in ruimte valt niks te camoufle­ren’

  De United States Space Force - een onlangs opgericht onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor oorlogsvoering in de ruimte - heeft de looks van het nieuwe USSF-uniform bekendgemaakt, maar de outfit ligt nu al onder vuur op sociale media. Reden? Het best stoere pak is voorzien van een groenbruine camouflageprint. Belachelijk, vindt menigeen, want in de ruimte groeien geen bomen en valt er weinig te camoufleren.
 1. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.