Volledig scherm
Voormalig Nissan-topman Carlos Ghosn. © REUTERS

Gevallen Nissan-topman Ghosn blijft in de cel

UpdateDe rechtbank in Tokio heeft dinsdag een nieuw verzoek van voormalig Nissan-directeur Carlos Ghosn om hem op borgtocht vrij te laten verworpen.

De rechter kwam tot dat besluit ondanks de belofte van de 64-jarige topmanager, een dag eerder, om een elektronische enkelband te dragen, zijn paspoort in te leveren en zelf te betalen voor zijn beveiliging.

Ghosn zit al sinds midden november in de cel, op verdenking van financiële malversaties bij Nissan en misbruik van vertrouwen. De in Brazilië geboren Ghosn, die ook de Franse en Libanese nationaliteit heeft, ontkent alle aantijgingen. Omdat het onderzoek lang kan duren, proberen zijn advocaten hem vrij te krijgen op borgtocht. Ook een eerder verzoek werd vorige week al geweigerd.  Volgens zijn advocaten is Ghosn ziek geworden door zijn verblijf in een koude cel.

Het lijkt erop dat aan Ghosns tijd als topman van Renault ook een einde komt. De Franse automaker had de bestuurder tot nu toe alleen op non-actief gesteld, maar onlangs liet de Franse minister Bruno Le Maire namens grootaandeelhouder de Franse staat al weten dat aan een vervanger moest worden gedacht. Donderdag komt het bestuur van Renault bijeen om over de leiding van het bedrijf te praten.