Het leren jasje dat Olivia Newton-John draagt aan het einde van de film Grease.
Volledig scherm
Het leren jasje dat Olivia Newton-John draagt aan het einde van de film Grease. © EPA

Grease-jack van Olivia Newton-John levert meer dan vier ton op

Het leren jasje en de bijpassende broek die Olivia Newton-John draagt aan het einde van de hitfilm Grease hebben op een veiling in Los Angeles dit weekend 405.700 dollar (363.290 euro) opgeleverd. Dat is volgens veilinghuis Juliens meer dan dubbel de prijs die verwacht werd.

De actrice bood enkele honderden items aan op de veiling in Beverly Hills, een deel van de opbrengst gaat naar het Olivia Newton-John Cancer Centre in Melbourne. Naast de iconische Grease-outfit gingen onder meer een gesigneerd script van Grease, een aantal American Music Awards en de laarzen die ze droeg in de film Xanadu onder de hamer.

De 71-jarige actrice kreeg eerder dit jaar voor de derde keer te horen dat ze aan kanker lijdt. Dat zette haar ertoe een deel van haar filmbezittingen te verkopen om geld in te zamelen voor het centrum dat haar naam draagt, waar patiënten worden behandeld en onderzoek naar kanker wordt gedaan.

Roze jasje

Olivia Newton-John.
Volledig scherm
Olivia Newton-John. © EPA

Newton-John speelde in Grease het personage Sandy. De beruchte broek die door Newton-John werd gedragen voor het You’re the one that I want-duet met acteur John Travolta was zo strak dat ze erin moest worden genaaid om de scène te filmen. Het kledingstuk werd dan ook verkocht met een kapotte rits. 

Wie de broek en jas hebben gekocht, is niet bekend gemaakt. De veilig bracht in totaal 2,4 miljoen dollar op.  Een poster van Newton-John, John Travolta en andere castleden ging van de hand voor 64.000 dollar, terwijl het van te voren op een waarde van 1000 dollar werd geschat.

De roze kanten jurk, die de actrice naar de première van de musicalfilm in 1978 droeg, ging weg voor 18.750 dollar. Het iconische roze Pink Ladies-jasje bracht 50.000 euro op. 

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
    Video

    Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

    De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.