Volledig scherm
Links: de ‘dubbelgangster’, rechts: de echte Greta Thunberg. © University of Washington/Reuters

‘Greta Thunberg is een tijdreizigster’: 120 jaar oude foto leidt tot ophef op sociale media

Als twee druppels water: Greta Thunberg lijkt verbazingwekkend veel op een meisje dat zowat 120 jaar geleden gefotografeerd werd. ,,De veelbesproken klimaatactiviste moet dus wel een tijdreizigster zijn’’, klinkt het met een kwinkslag op sociale media waar de foto inmiddels viral gaat.

Het bewuste plaatje waarop drie kinderen te zien zijn, gaat in razend tempo rond op internet. Niet verwonderlijk als je de figuur op de voorgrond beter bekijkt. De karakteristieke vlechtjes maken de gelijkenis met Greta compleet.

Volledig scherm
Kinderen aan het werk in een goudmijn. De foto dateert uit 1898. © University of Washington

In werkelijkheid gaat het hier om kinderen die aan het werk zijn in een goudmijn in Canada. De foto die onlangs opdook in het archief van de universiteit van Washington toont met andere woorden het diepe leed van kinderarbeid.

Maar dat kan de pret op sociale media na de vondst van de foto niet drukken. ,,Greta is een tijdreizigster uit de toekomst. Ze is naar hier gekomen om ons te redden’’, klinkt het onder meer.

Lees door onder de tweets. 

Jack - J.S. Strange on Twitter

So, 'Greta Thunberg' is in a photo from 120 years ago, and it's my new favourite conspiracy. Greta's a time traveller, from the future, and she's here to save us.

Kelly Edwards on Twitter

Maybe she is from the future who was sent back in time to key moments in history to stop climate change 🤯😂 https://t.co/FH0TFlCvKm

♡maggie♡ on Twitter

I can't believe Greta thunberg is a time traveller we have to listen

Thunberg zelf is momenteel onderweg naar Madrid waar ze de klimaatconferentie zal bijwonen. Die top zou normaal gesproken in Chili plaatsvinden, maar is te elfder ure naar Spanje verhuisd wegens grote sociale onrust in het Zuid-Amerikaanse land.

Volledig scherm
Greta Thunberg. © Michael Kappeler/dpa

Bekijk hieronder de speech van Greta die de wereld overging.