Grieken weer boos op Turken, nu over Turkse toerismecampagne met Griekse sfeer
De hoogoplopende ruzie tussen Griekenland en Turkije over de zeggenschap in de Egeïsche Zee heeft zich uitgebreid naar het toerisme. Ankara probeert vakantiegangers te verleiden tot een bezoek aan zijn zuidwestkust via reclamespotjes onder de naam TurkAegean. Dat schiet veel Grieken in het verkeerde keelgat.
De Grieken zien de regio, waar tot begin vorige eeuw veel Grieken woonden, als hun eigen erfgoed. Aegeus, naar wie de zee vernoemd is, was in de Griekse mythologie koning van Athene.
Uitgelaten vakantievierders op hagelwitte stranden, lekker eten, schitterende ruïnes van de oude Griekse havenstad Efese, en dat alles begeleid door de zoete klanken van een bouzouki, het Griekse muziekinstrument. Het gelikte spotje, ook te zien op de Nederlandse tv, doet nogal Grieks aan. Maar in beeld staat duidelijk ‘TurkAegean - Go Türkiye’. Pijnlijk voor veel Grieken.
Die Grieken hebben niet zozeer moeite met het gebruik van de term Egeïsch, het valt immers moeilijk te ontkennen dat de golven van de Egeïsche Zee ook tegen de Turkse kust klotsen. De angel zit hem in de toevoeging van ‘Turk’, die toe-eigening zou impliceren.
Sommige mensen hebben hun werk niet goed gedaan
Extra wrang voor Griekenland is dat de Turkse term onlangs een EU-erkenning kreeg: het bureau voor intellectueel eigendom keurde de registratieaanvraag van Ankara goed. Sinds dat vorige week bekend werd, zijn Griekse politici in alle staten. ,,Sommige mensen hebben hun werk niet goed gedaan”, zei premier Kyriakos Mitsotakis, doelend op Europese maar ook zijn eigen ambtenaren, die dit kennelijk niet zagen aankomen. ,,Uiteraard zal de regering alle juridische middelen aangrijpen om met deze ontwikkeling om te gaan.”
Europese manier van leven
De Griekse eurocommissaris Margaritis Schinas vindt kennelijk dat de Europese manier van leven in het geding is; zijn portefeuille is immers het bevorderen daarvan. In een brief aan zijn collega Thierry Breton, die gaat over de interne markt, beklaagt hij zich erover dat het verzoek van Ankara om de naam TurkAegean te mogen gebruiken nooit duidelijk is gepubliceerd. Hij eist nu een herziening.
Vorig jaar gebruikte Turkije de naam TurkAegean voor het eerst in een toeristische campagne, maar het land voert het aantal spotjes nu flink op. Dat gebeurt op het moment dat Ankara openlijk de Griekse zeggenschap in twijfel trekt over oostelijke eilanden in de Egeïsche Zee, waaronder Rhodos, Kos en Samos. Via diverse verdragen behoorden die in de eerste helft van de vorige eeuw aan Griekenland toe, maar Turkije zegt dat permanente demilitarisatie daarvoor een voorwaarde was. Athene bestrijdt dat. De buurlanden ruziën al decennialang over de precieze loop van de grens in de Egeïsche Zee.
Inmiddels ligt er een Turkse aanvraag in nog eens 84 andere landen om de naam TurkAegean te mogen gebruiken. Vorig jaar wezen de Verenigde Staten de claim af, onder meer omdat de term niet specifiek genoeg zou zijn.
Bekijk hieronder het omstreden spotje:
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Griekenland en Turkije gebruiken eiland Kos als speelbal in oplopende ruzie
Griekenland moet zijn militairen weghalen van zijn oostelijke eilanden. Anders onderneemt Turkije stappen, waarschuwt Ankara. Op Kos blijven de meeste inwoners laconiek, maar de oplopende spanningen zijn het gesprek van de dag. -
Iran ontkent betrokkenheid bij aanslag op schrijver Salman Rushdie: ‘Eigen schuld’
De Iraanse regering heeft vandaag officieel ontkend betrokken te zijn bij de aanslag op schrijver Salman Rushdie. ‘Niemand anders treft blaam dan hij en zijn aanhangers’, klinkt het. De 75-jarige auteur van het boek De Duivelsverzen werd vrijdag tijdens een lezing in de staat New York neergestoken door een 34-jarige aanvaller. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.
-
PREMIUM
Grieken en Turken zijn in hun conflict terug bij af
Er leek wat dooi te zitten in de relatie tussen Turkije en Griekenland, maar nu lopen de spanningen tussen de twee aartsrivalen toch weer op. -
Verdachte aanslag Rushdie ‘liep altijd met gebogen hoofd door zijn buurt’
Salman Rushdie werd tien keer met een mes gestoken toen hij zich voorbereidde om vrijdag te spreken in het Chautauqua-instituut in het westen van New York. Over hoofdverdachte Hadj Matar wordt steeds meer bekend. -
Colombiaanse regering en guerrillabeweging ELN hervatten vredesgesprekken
De Colombiaanse regering gaat weer vredesbesprekingen voeren met de guerrillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). Dat heeft een vertegenwoordiger van de Colombiaanse regering vrijdag bekendgemaakt. De onderhandelingen tussen beide partijen werden drie jaar geleden stopgezet.