Grootste deel Argentinië heeft weer stroom; president stelt diepgravend onderzoek in

update en videoDe autoriteiten in Zuid-Amerika hebben met man en macht gewerkt om de stroomvoorziening weer volledig op gang te krijgen. Volgens Argentijnse media heeft inmiddels 90 procent van alle huishoudens weer stroom. De Argentijnse president Mauricio Macri kondigde een diepgravend onderzoek aan naar de storing, die volgens hem ‘zonder precedent’ is.

Energieminister Gustavo Lopetegui zei op een persconferentie te verwachten dat aan het einde van de dag iedereen weer stroom heeft. Hij gaf aan niet uit te sluiten dat een cyberaanval de oorzaak is van de stroomcrash. Dat is echter niet de primaire optie, stelt Lopetegui. Een technische oorzaak of vochtigheid behoren ook tot de mogelijkheden.

Door de storing in het elektriciteitsnet viel de stroom in heel Uruguay en Argentinië uit. Tientallen miljoenen huishoudens en bedrijven zaten sinds vanochtend 07.00 uur (12.00 uur Nederlandse tijd) zonder elektriciteit. Ook stonden de treinen stil en werkten de verkeerslichten en straatverlichting niet meer. Het gaat om een van de grootste stroomstoringen ooit. Ook delen van Paraguay werden geraakt. In Uruguay en Paraguay is de storing inmiddels hersteld.

Dat de storing ook in Argentinië snel verholpen wordt, is van cruciaal belang. ,,Als het lang duurt, stapelen de problemen zich op", zegt Han Slootweg, professor slimme energiesystemen in Eindhoven. ,,De drinkwatervoorziening, alarmen, alles valt uit. Dan kan op een gegeven moment de chaos uitbreken en kun je plunderingen krijgen. De problemen zijn extra groot omdat het hele landen betreft. Mensen kunnen niet even naar een noodvoorziening gebracht worden of bij familie gaan slapen. Die mensen hebben hetzelfde probleem.”

Slootweg noemt de omvang van de storing ‘uitzonderlijk’. ,,Meestal blijven storingen beperkt tot kleine gebieden, steden of regio's. Het stroomnet is zo ingericht dat het gebied dat door een storing getroffen wordt geïsoleerd kan worden. Blijkbaar is dat nu niet gelukt.” De kwaliteit van het hoogspanningsnet in Zuid-Amerika is volgens de professor 'degelijk’. 

Urenlang

,,Dit is echt nog nooit eerder gebeurd”, zegt een woordvoerder van het energiebedrijf tegen Argentijnse media. Monteurs zijn in groten getale aanwezig. Volgens onze verslaggever in Zuid-Amerika hebben zij nog de hele dag nodig om de problemen op te lossen.

Tekst gaat verder onder deze tweet

Verkiezingen

De stroomstoring ontregelde het dagelijkse leven in Zuid-Amerika op grote schaal. Veel mensen konden geen gebruik maken van drinkwater en veel winkels bleven dicht. Ook zouden inwoners van Argentinië vandaag naar de stembus gaan voor de lokale verkiezingen, maar die zijn op diverse plaatsen uitgesteld.

Argentinië en Uruguay tellen samen 48 miljoen inwoners. Zij zijn naar alle waarschijnlijkheid allemaal getroffen door de stroomstoring. 

Uruguayaanse vrouw in Montevideo in de weer met kaarsjes na stroomstoring.
Volledig scherm
Uruguayaanse vrouw in Montevideo in de weer met kaarsjes na stroomstoring. © AFP

Filmpjes

Op sociale media schrijven inwoners zich zorgen te maken om de uitgevallen elektriciteit. Ze gaan de straat op en maken filmpjes van de donkere en verlaten straten. De oorzaak van de storing is nog niet helemaal duidelijk. Volgens het Argentijnse ministerie van energie hield een cruciaal interconnectiesysteem er plotseling mee op. 

Edenor, de grootste netwerkbeheerder van Argentinië, meldt dat de uitval heeft geleid tot een algehele storing in het netwerk. De twee landen hebben een gemeenschappelijk elektriciteitsnetwerk dat zijn energie krijgt van de Salto Grande Dam, zo’n 450 kilometer ten noorden van Buenos Aires.

KLM meldt dat het vliegveld van Buenos Aires wel operationeel is en dat vluchten naar Argentinië vooralsnog gewoon doorgaan.

Het gaat vooralsnog niet om de grootste stroomstoring allertijden. Die was in 2012, in India. Toen moesten liefst 670 miljoen mensen het urenlang zonder stroom doen, ruim tien procent van de totale wereldbevolking.

  1. Het is fijn om het eeuwige geruzie over voetbal weer te horen bij de bar
    PREMIUM

    Het is fijn om het eeuwige geruzie over voetbal weer te horen bij de bar

    Dit weekend stroomde het Piazza del Duomo in Milaan vol met demonstranten. Ze zijn de veiligheidsmaatregelen zat en willen terug naar wat ooit normaal was. Terug naar rondlopen waar, wanneer en met wie je maar wil. Schouder aan schouder en zonder mondkapje in de meest getroffen regio van Europa. Burgemeester Scala van Milaan is bezorgd, de cijfers laten zien dat het aantal slachtoffers in Lombardije weer stijgt. Hij stuurde de politie op ze af. Het oude normaal is nog ver weg. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen.