Volledig scherm
Mensen passeren tijdens het spitsuur per fiets de Arc de Triomphe in Parijs, waar alle transportvakbonden al meer dan een week in staking zijn. © REUTERS

Grootste vakbond Frankrijk: ‘Geen stakingen tijdens kerst’

De grootste vakbond van Frankrijk, CFDT, is tegen transportstakingen tijdens de kerstperiode. Dat heeft secretaris-generaal Laurent Berger van de CFDT gezegd tegen de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche. Maar als de regering haar nieuwe pensioenplannen niet laat vallen, dan roept de bond haar leden op om in januari nieuwe acties te houden.

,,CFDT-spoorwegwerknemers willen geen blokkade tijdens de feestdagen. Maar als de tekst in januari niet is veranderd, dan gaan we over tot nieuwe acties’’, aldus Berger.

De CFDT bleef lange tijd buiten de stakingen, die al sinds 5 december voor enorme verkeerschaos zorgen in Frankrijk. Maar de bond sloot zich afgelopen donderdag aan nadat er in de ogen van de vakbond een ‘rode lijn’ was gepasseerd met de nieuwe pensioenplannen. De pensioenleeftijd wordt daarin verhoogd van 62 naar 64 en er komt een universeel pensioensysteem. De uitzonderingen worden in de loop van de tijd afgeschaft. De vakbonden hebben dit voorstel afgewezen.

De Franse vakbond CGT maakte eerder deze week bekend wel rond Kerstmis te staken. Bij France Info TV zei de directeur van de vakbond Laurent Brun dat de stakingen alleen stoppen ,,als de regering bij zinnen komt’’.

 1. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.