VN-ambassadeur Nikki Haley in de Oval Office.
Volledig scherm
VN-ambassadeur Nikki Haley in de Oval Office. © REUTERS

Haley in boek: Trump werd aan alle kanten tegengewerkt

Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de oud chef staf van het Witte Huis John Kelly hebben vrijwel constant geprobeerd het gezag van president Donald Trump te ondermijnen. Dat deden ze omdat Trump in hun ogen ‘geen enkel idee had waar hij mee bezig was’. 

Dat schrijft voormalig VN-ambassadrice van de Verenigde Staten Nikki Haley in een nog uit te komen autobiografie met de titel With All Due Respect, waaruit ze alvast enkele passages bekendmaakte. Ze vertrok eind vorig jaar van haar post als VN-ambassadeur.

,,Kelly en Tillerson vertelden me in vertrouwen dat ze alles in het werk stelden om besluiten van de president te dwarsbomen. Dat deden ze niet omdat ze niet loyaal waren, maar in de overtuiging dat ze het land wilden redden. Ze hebben mij ook gevraagd om de president zoveel mogelijk tegen te werken. Ik was geschokt over hun plannen’’, aldus Haley tegen The Washington Post

Beide politici vingen echter bot bij Haley, die hen vertelde dat Trump verkozen was en dat ze dan maar moesten opstappen als ze het niet met hem eens waren. ,,Ik kon het gewoon niet begrijpen dat twee sleutelfiguren in een administratie de president ondermijnen’’, zei ze. Tillerson werd in maart 2018 door Trump ontslagen. Kelly nam begin dit jaar ontslag in het Witte Huis.

Tillerson weigerde te reageren op de bewering van Haley. Kelly zei in een reactie: ,,Als je vindt dat je goed laten informeren van het beste, meest open, wettige en ethische advies, zodat de president een goed onderbouwde beslissing kon nemen, beschouwd wordt als ‘het tegenwerken van Trump’, dan ben ik schuldig”, aldus Kelly.

Kritiek

Haley, een voormalige gouverneur van South Carolina, schrijft in haar boek dat ze het met de meeste van Trumps controversiële beslissingen eens was, zoals de terugtrekking uit het kernakkoord met Iran en uit het klimaatakkoord van Parijs en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem.

Ze was het echter niet eens met Trumps vraag aan de Oekraïense president Volodymyr Zelenski om een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter en steunde de president ook niet in zijn relatie met de Russische president Vladimir Poetin.

Ook had ze kritiek op diens opmerkingen over de rellen in de stad Charlottesville, waar een linkse demonstrant werd doodgereden door een blanke racist. Haley noemt het standpunt van Trump in haar boek ‘pijnlijk’. Trump verdedigde het extreemrechtse geweld in Charlottesville door te zeggen dat het geweld van twee kanten kwam en dat er aan de zijde van de blanke racisten ook goede mensen aanwezig waren. Die uitlatingen kwamen de president op een wereldwijde storm van kritiek te staan.

Ondanks de weinig vleiende passages voor de president, zond Trump zondag een tweet uit waarin hij de biografie van Haley aanprees.