Volledig scherm
Leden van de Palestijnse Hamas beweging. © afp

Hamas-regering maakt weg vrij voor 'nationale eenheid'

De Palestijnse beweging Hamas heeft besloten haar 'regerend comité' in de Gazastrook te ontbinden. De islamistische beweging zegt in een verklaring algemene verkiezingen te willen houden en open te staan voor dialoog met de rivaliserende Fatah-beweging onder leiding van president Mahmoud Abbas.

Hamas nodigt de verzoeningsregering met vertegenwoordigers van Fatah uit om naar de Gazastrook te komen en de taken van Hamas' schaduwregering over te nemen. Daarmee zou er een einde komen aan een tien jaar durend conflict. Hamas heeft sinds 2007 de leiding in het dichtbevolkte gebied.

Het in maart opgerichte regerend comité van Hamas in de Gazastrook wordt gezien als een rivaliserende regering voor de Palestijnse Autoriteit op de bezette Westelijke Jordaanoever, die wordt geleid door Fatah. De afgelopen maanden heeft Fatah de druk op Hamas opgevoerd, onder meer door betalingen aan Israël voor de elektriciteitsvoorziening in de Gazastrook stop te zetten.

De aankondiging van Hamas volgt op recente besprekingen met Egypte. Hamas zei in een verklaring zondagnacht dat het met de beslissing tegemoet kwam aan de 'ruimhartige' Egyptische bemiddelingspogingen 'om nationale eenheid te bereiken'.

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.