Heftige turbulentie treft toestel Air Canada: zeker 35 gewonden

videoAan boord van een Air Canada-vlucht van Vancouver naar de Australische stad Sydney zijn gisteren 37 passagiers gewond geraakt door extreme turbulentie. Het toestel viel door een luchtzak plotseling tientallen meter omlaag, waardoor inzittenden die geen veiligheidsgordel droegen keihard tegen het plafond klapten. 

De Boeing 777-200LR van de Canadese luchtvaartmaatschappij moest vanwege de grote paniek die aan boord was ontstaan en het grote aantal gewonden een tussenlanding maken op het vliegveld van de Hawaïaanse hoofdstad Honolulu. Daar stond medisch personeel klaar om de geschrokken inzittenden te behandelen. Veel mensen hadden snijwonden, blauwe plekken en ettelijke passagiers klaagden over nek- en rugpijn. Na een paar uur kon de vlucht weer worden hervat met hetzelfde toestel. 

Op beelden van het heftige incident is te zien dat zuurstofmaskers uit het plafond hangen. Volgens een ooggetuige gebeurde dat nadat een jonge vrouw tegen de bagagebak boven haar was geklapt. Die brak open waarna de maskers tevoorschijn kwamen. Dat zorgde voor de nodige onrust bij de in totaal 269 passagiers. Op het moment dat het vliegtuig in de luchtzak belandde, waren stewardessen net eten aan het uitdelen. Passagiers vertelden op de luchthaven in Honolulu dat ook de stewards en stewardessen, inclusief trolleys, met grote kracht het plafond van de cabine raakten. 

Volgens een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Air Canada vloog vlucht AC33 tijdens het incident op een hoogte van 11 kilometer en hadden de piloot en andere bemanningsleden de turbulentie absoluut niet zien aankomen. ,,Het gebeurde allemaal van het ene op het andere moment.” De Australische countryband Hurricane Fall, die aan boord zat van het toestel, liet na de noodzakelijke tussenlanding weten dat ze het er levend vanaf hadden gebracht. Ze bedankten in een Instagrampost de bemanning en adviseren mensen die ooit het vliegtuig pakken hoe dan ook tijdens een vlucht hun gordel om te houden. 

Het is de tweede keer in korte tijd dat een vliegtuig in de problemen raakt door heftige turbulentie. Een maand geleden raakte een stewardess van de Bulgaarse chartermaatschappij ALK Airlines tijdens een vlucht van Kosovo naar Zwitserland gewond toen ze door een soortgelijk natuurverschijnsel met haar karretje tegen het vliegtuigplafond klapte. Na de landing van de Boeing 737-300 moesten 10 van de 121 passagiers, onder wie de stewardess, voor behandeling naar het ziekenhuis. De passagiers die gewond raakten, hadden vooral brandwonden omdat de vrouw in kwestie net hete dranken aan het serveren was. 

Bekijk hieronder het incident tijdens de vlucht van ALK Airlines, medio vorige maand tussen Kosovo en Zwitserland.

Volledig scherm
Een toestel van Air Canada. Foto ter illustratie. © Shutterstock
Volledig scherm
De turbulentie zorgde voor meerdere gewonden © Videostill
  1. Nederlandse Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legendarisch hotel

    Nederland­se Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legenda­risch hotel

    Zijn beslissing om nu eens niet bij particulieren te overnachten maar in het prestigieuze Hotel Nacional de Cuba, is Govert van der Linden (60) uit Amsterdam wel heel duur komen te staan. Uit de kluis in zijn hotelkamer in het centrum van Havana verdween minstens 1000 euro van zijn vakantiebudget. ,,Ik wil de locals graag helpen, ook financieel, maar dan wel op eigen initiatief’’, verzucht de onfortuinlijke vakantieganger.
  2. Rolstoelatlete Marieke Vervoort (40) koos voor de dood na slepende spierziekte

    Rolstoelat­le­te Marieke Vervoort (40) koos voor de dood na slepende spierziek­te

    Rolstoelatlete Marieke Vervoort (40) is overleden. Door euthanasie, zoals ‘Wielemie’ het had gepland. Al in 2008 ondertekende ze de documenten, maar toch bleef ze vechten tegen een ongeneeslijke spierziekte. En ze stortte zich vol op haar bucket list, het verlanglijstje van wat ze nog wilde doen in dit leven. Toch was het een moeilijk gevecht, tegen een lichaam dat niet meer meewilde. ,,Eens een vechter, altijd een vechter”, zei Marieke. Een portret van ‘The Beast from Diest’.