De Münsterländer was gewond en bloedde aan de achterpoten
Volledig scherm
De Münsterländer was gewond en bloedde aan de achterpoten © Jeffrey Buyck

Hond met schotwonden gevonden bij Franse grens: ‘Vermoedelijk weggejaagd door jagers’

In het Vlaamse Alveringem, vlakbij de Franse grens, is gistermiddag een bloedende hond aangetroffen in een veld. Eerst werd gedacht dat het dier was aangereden door een auto, maar tijdens de verzorging bleek dat de Münsterländer schotwonden van een hagelgeweer had opgelopen.

De Münsterländer tijdens een eerste wasbeurt
Volledig scherm
De Münsterländer tijdens een eerste wasbeurt © Ganzeweide

Het was een burger die het arme dier zaterdagmorgen aantrof en direct de politie inseinde. Die bracht de hond, bloedend aan de achterpoten, over naar een dierenasiel in de buurt. ,,De eerste diagnose was een aanrijding. De Münsterländer, een jachthond, werd meteen onderzocht door onze vrijwilligers. Tijdens het wegwassen van het bloed werden we bezorgd, want we ontdekten overal kleine wondjes. De Münsterländer raakte ook nog in shock door alle drukte om hem heen. We besloten de hond naar de dierenarts te brengen’’, aldus André Lycke van dierenasiel Ganzeweide.

,,De wondjes bleken afkomstig van hagel en waren dus schotwonden, maar gelukkig niet levensbedreigend’’, vertelt dierenarts Guy Colson. ,,Het dier droeg een Belgische chip, maar die gaf aan dat de hond aan het buitenland was verkocht. Op goed geluk belde ik naar een bevriende dierenarts in het dorpje Rekspoede, over de grens in Frankrijk. Die had de Münsterländer toevallig in zijn database staan. De baasjes zijn meteen gekomen.’’

Jacht

,,Die mensen waren ook jagers, maar zijn niet recent gaan jagen. De hond was ’s morgens weggelopen bij hun woonplaats aan de andere kant van de landsgrens. Ik vermoed dat het dier andere jagers zag en zich in de jacht mengde, waarop ze hem wegjaagden door te schieten. Het is speculeren, maar ik zie geen andere verklaring’’, bedenkt Colson. ,,De hond is meegenomen door zijn baasjes nadat ik eerste zorg had verleend. Hun eigen dierenarts zal de stukjes hagel verwijderen. Die mensen waren de vinder, de politie, het asiel en ons in elk geval erg dankbaar’’, besluit de dierenarts. 

De vrijwilligers van Dierenasiel Ganzeweide brengen de hond over naar de dierenarts
Volledig scherm
De vrijwilligers van Dierenasiel Ganzeweide brengen de hond over naar de dierenarts © Ganzeweide