Volledig scherm
© Thinkstock

Honden hebben unieke oogspier om zielig te kijken en contact te maken

Honden hebben een speciale spier waarmee ze hun ogen groter kunnen maken en wenkbrauw omhoog kunnen trekken, waardoor ze droevig kunnen kijken. Hierdoor kan de diersoort waarschijnlijk makkelijker contact maken met mensen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Amerikaanse en Britse onderzoekers.

Zij kwamen tot deze vondsten door wolven en honden te vergelijken. De hondensoorten blijken een speciale oogspier te hebben die hen in staat stelt zielig te kijken, terwijl wolven op dezelfde plek alleen een klein peesje hebben. Wolven kunnen dus minder triest kijken dan honden. Hieruit trekken de onderzoekers de conclusie dat honden waarschijnlijk tijdens het samenleven met mensen deze speciale oogspier hebben ontwikkeld om beter contact te kunnen maken.

Door de speciale spier kunnen honden een gezicht trekken dat lijkt op een verdrietige uitdrukking van mensen. Dat kan een verzorgende reactie oproepen bij mensen, waardoor het gewenste contact ontstaat. De dieren blijken dat contact immers bijvoorbeeld te zoeken door mensen aan te kijken wanneer ze een probleem zelf niet opgelost krijgen. Deze capaciteiten kenmerken volgens de onderzoekers de unieke relatie tussen mens en hond.

In lijn met eerder onderzoek

De nieuwe onderzoeksresultaten sluiten aan op eerder onderzoek naar de oogopslag van honden. Zo bleek eerder al dat honden die hun ogen vaker groot maken in een asiel sneller worden geadopteerd. Daarnaast blijken honden sowieso vaker grote ogen op te zetten wanneer mensen naar hen kijken, wat ook weer wijst op een link tussen de domesticatie van honden en hun ontwikkeling van gezichtsuitdrukkingen om beter contact te maken.

Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto