Volledig scherm
Op een door de politie verspreide foto is te zien hoe een pijlpunt in de kuit van de agent zit. © AFP

Hongkongse politieman krijgt pijl in been

Tijdens weer opgelaaide protesten in Hongkong is vandaag een politieagent in zijn kuit getroffen door een pijl uit een boog. Die werd afgeschoten door een demonstrant. 

Er lijkt voorlopig geen eind aan het geweld te komen in de stadstaat. De oproerpolitie werd behalve met pijlen ook bestookt met brandbommen, afgeschoten met grote katapulten. De veiligheidsdiensten zetten traangas, rubberkogels en een waterkanon in. 

Na een relatief rustige zaterdag is er vandaag weer veel geweld op straat in Hongkong. Er zijn nieuwe protestacties aangekondigd. Maandag blijven scholen, universiteiten en crèches daarom uit voorzorg dicht. De protestacties concentreren zich de laatste tijd rond de technische universiteit Hong Kong Polytechnic University, ook wel PolyU genoemd. Het universiteitsbestuur besliste vorige week dat er uit veiligheidsoverwegingen geen colleges meer worden gegeven en dat het semester voortijdig wordt beëindigd. De studenten vrezen dat de politie ze uit een aantal bezette universiteiten wil verdrijven. ,,We willen de politie niet aanvallen, we willen onze campus beschermen en we willen Hongkong beschermen”, zegt student Chan tegen verslaggevers. 

Volledig scherm
In een zeldzame manoeuvre zijn soldaten van het Chinese Volksleger vandaag ongewapend de straat opgegaan in Hongkong voor een grote schoonmaakactie. © Videostill

De vreedzame opruimactie gisteren van soldaten van het Chinese leger heeft de onrust alleen maar aangewakkerd onder studenten. De vrees is dat Peking meer en harder ingrijpen overweegt. Een aantal afgevaardigden in het stadsbestuur was evenmin blij met de opruimactie en vindt dat China alleen militairen kan inzetten als daar specifiek om wordt gevraagd. De rellen begonnen een half jaar geleden onder meer vanwege boosheid over toenemende Chinese inmenging in de zaken van Hongkong. Sinds de Britten de kroonkolonie verlieten geniet de stadstaat een aparte – meer democratische – status dan de rest van China. De Chinese autoriteiten zeggen de aparte status van Hongkong te respecteren, veroordelen het geweld en beschuldigen het westen ervan de studenten op te stoken.

De protesten in de metropool zijn de afgelopen tijd steeds verder geëscaleerd. Deze week viel er een dode die werd getroffen door een projectiel van demonstranten. Volgens een politiecommissaris staat Hongkong, dat al maandenlang het toneel is van grootschalige protesten, ‘aan de rand van de afgrond’.