Vorig jaar november ontmoetten de Chinese president Xi Jinping (links) en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden elkaar tijdens de G20-top op Bali.
Volledig scherm
PREMIUM
Vorig jaar november ontmoetten de Chinese president Xi Jinping (links) en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden elkaar tijdens de G20-top op Bali. © AFP

Houden China en de VS het hoofd koel in oplaaiende ‘koude oorlog’?

Het ballonincident in de VS heeft de gespannen relatie tussen Amerika en China verder op scherp gezet. Het is een nieuw hoofdstuk in de koude oorlog tussen beide grootmachten. Hoe nu verder?

3 reacties

 • Hans van Dijk

  1 maand geleden
  AG de Jong, wil jij beweren dat de trage twijfelende houding van president Biden, tot de levering van lange afstandsraketten, en F16,s aan Oekraïne, de boel laat escaleren? Ze lopen achter de feiten aan. Ze moeten veel sneller handelen. Die tanks, Patriot, en F16, hadden er al lang moeten zijn. De Rus moet weg uit Oekraïne en de Krim!
 • A.G. de Jong

  2 maanden geleden
  Het hoofd koel houden is er met Biden denk ik absoluut niet bij, deze man laat de boel rustig escaleren. Kijk ook hoe hij bezig is om de boel in Oekraïne steeds verder uit de hand te laten lopen, in plaats van om een uitweg te zoeken. Maar wellicht dat in dat laatste geval ook persoonlijke belangen meespelen, dat zaakje met zijn zoon Hunter in Oekraïne vormt ook nog een beerput waarvan de deksel nog maar een klein beetje is gelicht!
 • Eric Moll

  2 maanden geleden
  Als de Chinezen nou gewoon hadden gemeld dat hun 'weerballon' per ongeluk uit koers was geraakt, dan hadden de Amerikanen dat haast wel zeker geaccepteerd. Maar moeilijk doen, ontwijken, niet met de waarheid komen, eigenlijk zoals de Chinezen altijd doen, weer totaal in de verdediging kruipen, dan is het logisch dat de Yanken dat ding uit de lucht schieten. We zullen nog wel horen wat voor spionageapparatuur er aan hing.