Ouders van Harry Dunn
Volledig scherm
Ouders van Harry Dunn © REUTERS

Huilende ouders dolblij om vervolging, maar doodrijdster weigert naar VK te reizen

De Britse openbaar aanklager heeft de Amerikaanse Anne Sacoolas in staat van beschuldiging gesteld in verband met een fataal ongeval in augustus in het Engelse graafschap Northamptonshire. De 19-jarige Harry Dunn kwam daardoor om het leven. Ze riskeert een maximale gevangenisstraf van veertien jaar.

De zaak deed veel stof opwaaien omdat de vrouw, echtgenote van een diplomaat, kort na het ongeluk de benen nam naar Amerika en schermde met de diplomatieke onschendbaarheid van haar man. Ze is inmiddels in de VS onder ede gehoord door Britse politiemensen. 

Niet vrijwillig

Als reactie laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het Britse besluit teleurstellend en niet productief is. ,,We zijn teleurgesteld door de aankondiging van vandaag en vrezen dat dit een oplossing niet dichterbij zal brengen”, aldus een woordvoerder.

De advocaat van Socoolas zegt dat ze niet vrijwillig zal terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk ‘om een ​​mogelijke gevangenisstraf te krijgen voor iets wat een vreselijk maar onbedoeld ongeval was’.

‘Gerechtigheid’

De ouders van Harry Dunn reageerden vandaag zeer geëmotioneerd op het nieuws dat Engeland de vrouw wil gaan vervolgen. ,,Het is ons gelukt”, zei moeder Charlotte met tranen in de ogen. ,,Ik ben heel trots dat ik mijn belofte aan een van mijn kinderen heb waargemaakt. De belofte die ik heb gedaan, zou recht doen aan deze situatie. Het betekent alles. Ik zou nooit goed kunnen rusten zonder die belofte te kunnen nakomen.”

Vader Tim voegde daaraan toe: ..Het is geweldig, absoluut geweldig. Dit is gerechtigheid. Wat er nu ook gebeurt, doet er niet toe, we hebben wat we wilden.”

“Smerig”

Eerder brachten de ouders van Harry een bezoek aan de VS, om daar te pleiten voor Sacoolas’ terugkeer naar Groot-Brittannië om te worden berecht. De Amerikaanse president Donald Trump nodigde het paar uit voor een bezoek aan het Witte Huis, maar overviel hen daar met de vraag of ze bereid waren Sacoolas te ontmoeten. Zij was ‘toevallig’ in de kamer ernaast. De ouders voelden daar niets voor en weigerden onderdeel te zijn van Trumps “smerige” stunt.