Huizenprijzen weer harder gestegen, aantal aankopen stabiliseert
De bedragen die mensen neertellen voor koopwoningen bereikten in juni opnieuw een recordniveau. De verkoopprijs steeg het meest in twintig jaar, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Het aantal transacties op de huizenmarkt was begin dit jaar nog heel hoog, maar keert nu weer terug naar een normaal niveau.
In juni waren bestaande koopwoningen bijna 15 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een nog sterkere stijging dan in mei. Precies acht jaar geleden bereikten de huizenprijzen een dieptepunt en nu liggen die 70 procent hoger. Voor een gemiddelde koopwoning wordt nu 373.000 euro betaald.
Het aantal transacties lag ongeveer even hoog als in juni 2020. Over het hele tweede kwartaal is zelfs een daling te zien. Zo’n 53.000 huizen wisselden van eigenaar en dat is bijna 4 procent minder vergeleken met een jaar eerder.
Geen teken dat mensen massaal afhaken
Er wordt nog steeds vaak meer geboden dan de vraagprijs, dat wijst niet op droogkoken
CBS-econoom Peter Hein van Mulligen ziet in deze afname van het aantal verkochte woningen geen teken dat mensen massaal afhaken in de huizenmarkt. ,,Er wordt nog steeds vaak meer geboden dan de vraagprijs, dat wijst niet op droogkoken”, zegt Van Mulligen. Hij denkt eerder dat het aantal transacties terug is gekeerd naar een normaal niveau, na een eerste kwartaal waarin heel veel huizen werden verkocht.
Van Mulligen vermoedt dat deze dynamiek mede is veroorzaakt door een aantal wetswijzigingen. Begin dit jaar werd het voor starters onder de 35 jaar mogelijk om een vrijstelling te vragen voor de overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april mag dat alleen bij huizen van minder dan 400.000 euro. Vermoedelijk wilden veel mensen voor 1 april een huis kopen dat duurder was dan dit bedrag om de wetswijziging voor te zijn.
Meest omhoog
De daling van het aantal transacties is te zien in bijna alle provincies en was het grootst in Overijssel, Gelderland en Groningen. Alleen in Limburg gingen in het tweede kwartaal meer huizen van de hand vergeleken met een jaar eerder, namelijk ruim 5 procent. Het aantal twee-onder-een-kapwoningen dat een nieuwe eigenaar kreeg, daalde het meest. Ook gingen er minder vrijstaande huizen, hoekwoningen en tussenwoningen van de hand. De hoeveelheid verkochte appartementen ging nog wel omhoog.
De huizenprijzen stegen in Limburg in het tweede kwartaal het minst. Maar ook hier waren die bijna 12 procent hoger dan in dezelfde periode in 2020. In Flevoland ging de koopsom gemiddeld het meest omhoog, met bijna 17 procent. In Utrecht stegen de huizenprijzen het meest vergeleken met de andere drie grote steden, met 14 procent. In Amsterdam was de stijging met 7,5 procent het kleinst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
90-jarige schildpad meneer Pickles voor het eerst vader geworden
Een 90-jarige schildpad genaamd meneer Pickles is voor het eerst in zijn toch zeer lange leven vader geworden. De drie jongen, die geboren zijn in de dierentuin van Houston, hebben de namen dille, augurk en jalapeño gekregen en maken het goed. -
PREMIUM
‘Je moet de mogelijkheden van doorstromers beperken zodat starters meer kans maken’
Het is een eeuwenoud gegeven: geld maakt geld. Heb je middelen, dan kun je daar heel goed verder op bouwen. Maar met lege handen is het vaak knap lastig een start te maken. Dit wordt eens te meer bevestigd op de huidige woningmarkt. Starters komen er bijna niet meer tussen terwijl huiseigenaren goed garen spinnen dankzij hun reeds verworven bezittingen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Drugsoorlog Antwerpen: zes woningen beschadigd bij nieuwe explosie
Een nieuwe explosie in de Antwerpse wijk Borgerhout heeft schade aangericht aan zes woningen, meldt de Antwerpse politie. Het doelwit lijkt de veroordeelde drugscrimineel Bilal B.Antwerpen, Borgerhout -
Volksheld uit film Hotel Rwanda komt op vrije voeten
Paul Rusesabagina (69), de Rwandese volksheld op wie de Hollywoodfilm Hotel Rwanda is gebaseerd, komt zaterdag op vrije voeten. Dat meldt een bron van de regering tegen persbureau Reuters. Rusesabagina zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit na beschuldigingen van terrorisme.
-
PREMIUM
Verslaggever Eefje dubt: is verkoop huis aan vastgoedbelegger goed idee?
‘Wij betalen de hoogste prijs’. Ja, het aanbod van de vastgoedbelegger die haar huis wil opkopen klinkt verleidelijk, maar verslaggever Eefje Oomen krijgt er rode vlekken van. Wordt haar knusse wijk een dure speelplaats voor rijke expats? -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”