Volledig scherm
Kenneth Roth, de baas van mensenrechtenorganisatie HRW. © AFP

Human Rights Watch: China gebruikt leningen en ontwikkelingshulp om kritiek te smoren

Mensenrechtenverdedigers staan wereldwijd onder druk, vooral in China, zo concludeert de directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vanavond bij de presentatie van het jaarrapport.

Verworvenheden op het gebied van vrije meningsuiting worden wereldwijd bedreigd nu de aandacht wordt afgeleid door handelsconflicten, aldus HRW dat waarschuwt voor China. De laatste tijd zet dat land meer en meer economische en diplomatieke druk om te verhinderen dat het door het buitenland ter verantwoording wordt geroepen voor binnenlandse repressie van bijvoorbeeld de Oeigoeren.

Binnenlandse critici zijn door China al de mond gesnoerd, aldus HRW-baas Roth. ,,Nu wordt geprobeerd dat systeem uit te breiden naar de rest van de wereld. Om een ieders toekomst te garanderen moeten regeringen samenwerken om de Chinese aanval te weerstaan.”

De dertigste editie van het jaarlijkse rapport van HRM telt 652 pagina’s en houdt de mensenrechtensituatie in bijna honderd landen tegen het licht. China wordt er dit jaar uitgelicht vanwege de problemen in Hongkong. Nederland wordt niet genoemd. In de oorlogen in Syrië en Jemen worden op grote schaal internationale regels geschonden waar burgers de dupe van worden, valt onder andere te lezen. Ook ziekenhuizen zijn in deze landen gebombardeerd.

Quote

Hun doel is een samenle­ving te scheppen waarin geen protesten meer klinken

Kenneth Roth, directeur Human Rights Watch

Technologie speelt een centrale rol in de Chinese onderdrukking, stelt Roth die geen toestemming kreeg het jaarrapport te presenteren in Hongkong. ,,Het doel is een samenleving te scheppen waarin geen protesten meer klinken”. China zou regeringen die Chinese hulp willen onder druk zetten hun kritiek in te slikken. 

Volledig scherm
Protesten in Hongkong, onder meer tegen de invloed van China. © Still

Zo blokkeerde de Griekse regering ooit een veroordeling van het Chinese mensenrechtenbeleid door de Europese Unie. De Griekse ommezwaai viel toevallig samen met Chinese mega-investeringen in de haven van Piraeus. Regeringen en internationale instellingen zouden alternatieven moeten vinden voor de manier waarop China leningen en ontwikkelingshulp gebruikt om kritiek te smoren, stelt HRW . ,,Decennia van mensenrechten en onze toekomst staan op het spel”, aldus Roth.