Chimpansees zijn in sommige Afrikaanse landen een delicatesse.
Volledig scherm
Chimpansees zijn in sommige Afrikaanse landen een delicatesse. © Shutterstock

Illegale handel in chimpanseevlees steeds populairder

De Britse douane heeft afgelopen maand al zeker duizend kilo ‘bushmeat’ in beslag genomen bij grenscontroles. Het oerwoudvlees, dat afkomstig is uit West-Afrika, is in Europese landen zoals Nederland ten strengste verboden, omdat het ziekteverwekkers kan bevatten en diersoorten die beschermd zijn. Daarnaast wordt het vaak onder onhygiënische omstandigheden verpakt. Eén van de ingrediënten is chimpanseevlees. Het vlees van die primaten lijkt genetisch op dat van ons.

Volgens professor Ben Garrod van de Universiteit van East Anglia in Norwich (Engeland) wordt het verboden vlees niet alleen om de haverklap bij douanecontroles aangetroffen, maar ook in beslag genomen in winkels of op markten waar het onder de toonbank wordt verkocht.

Delicatesse

 Garrod stelt in Britse media zoals The Sun dat het oerwoudvlees steeds populairder wordt en door met name Congolezen, Kameroeners, Gabonezen en emigranten uit de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt gegeten als delicatesse bij trouwerijen en doopplechtigheden. Hij spreekt van een regelrechte rage en smokkelpraktijken die zich niet alleen beperken tot Groot-Brittannië. 

DNA-testen

Of het oerwoudvlees ook steeds vaker bij controles in Nederland wordt onderschept, is onduidelijk. De douane was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar. Hoe dan ook is het vlees lastig te traceren, omdat het vrijwel nooit onbereid wordt verhandeld. Meestal gaat het om vlees van illegale jachtpraktijken dat al is gekookt, gebakken of gerookt. Om die reden heeft de wereldberoemde biologe en chimpansee-deskundige Jane Goodall recent aangedrongen op DNA-testen bij verdachte ladingen vlees uit het buitenland en dan met name West-Afrika. De Britse overheid overweegt in eerste instantie douanepersoneel te trainen om het bushmeat sneller te kunnen herkennen. 

Lucratieve handel

De verkoop en export van bushmeat is lucratieve handel, omdat er in Europa en ook de Verenigde Staten twintig keer meer voor wordt betaald dan in het land van herkomst. Voor zover bekend werd verboden apenvlees in 2013 voor de laatste keer in Nederland aangetroffen. Dat was bij een Congolees in Dordrecht die een onthoofd aapje in de groentelade van zijn koelkast had liggen. In datzelfde jaar werd tijdens een verkeerscontrole op de A2 bij het Limburgse Eijsden een vrouw uit Angola beboet, omdat ze bushmeat bij zich had. Het pakket apenvlees viel op, omdat er twee handjes uit de verpakking staken. 

Eiwitbehoefte

Dat bushmeat hoofdzakelijk uit het westen en midden van Afrika komt, is niet toevallig. Bewoners van het Congobekken, het tweede grootste regenwoudgebied op aarde na het Amazonebekken, zijn voor hun eiwitbehoefte voor 60 tot 80 procent aangewezen op vlees van wilde dieren. Daarom jagen ze op knaagdieren zoals ratten, maar ook op slangen, apen en andere zoogdieren.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, minder dan verwacht
  Wereldwijd demonstraties

  Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, minder dan verwacht

  Over de hele wereld gingen mensen de afgelopen weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. In Washington waren tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.