Gamal Fouda.
Volledig scherm
PREMIUM
Gamal Fouda. © Ruben L. Oppenheimer

Imam Christchurch keek het kwaad in de ogen, nu heeft hij een boodschap voor iedereen

De 20 van 19 & 20We blikken dagelijks terug of kijken vooruit met twintig verhalen. Deze keer: imam Gamal Fouda. Hij was vijf minuten bezig aan zijn vrijdagpreek toen een rechts-extremistische terrorist in zijn moskee in Christchurch 42 mensen doodschoot. Nu reist de imam de wereld rond met een boodschap vol vrede: ,,Haat zal ons niet verdelen als de liefde ons verenigt.”

Het is een onbeduidend detail van die gruwelijke vrijdagmiddag, maar het is Gamal Fouda bijgebleven: tijdens de moordpartij die in maart dit jaar werd aangericht in zijn moskee, bleven de microfoon en de luidspreker in het gebouw aanstaan. Het versterkte het geluid van de schoten uit het automatische geweer én het gegil van de slachtoffers.

  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.