In Denemarken is corona geen gevaar meer: ‘We nemen afscheid van beperkingen’
Denemarken schrapt volgende week alle binnenlandse coronamaatregelen, ondanks de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Covid is geen gevaar meer voor de samenleving, is de boodschap. ,,We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden”, zei premier Mette Frederiksen.
Denemarken had het coronabeleid zo’n twee weken geleden al versoepeld. Toen konden bijvoorbeeld bioscopen en musea de deuren weer openen, andere regels bleven wel van kracht. Horecazaken hebben nog tot het eind van de maand te maken met aangepaste openingstijden, maar daarna kunnen zelfs nachtclubs weer open en hoeven Denen geen mondkapjes meer te dragen in het openbaar vervoer. Winkels hoeven dan ook het aantal klanten niet meer te beperken. Er blijven nog wel regels gelden voor internationale reizigers.
Frederiksen prees de ‘solide verdediging’ van coronavaccins. ,,De pandemie is er nog steeds”, zei de premier. ,,Maar met wat we weten, durven we nu te geloven dat we door de kritieke fase heen zijn.”
De geplande versoepeling valt samen met een snelle stijging van het aantal coronagevallen. In het parlement is voldoende steun voor de opheffing, zei minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke. Hij had de versoepeling die experts hadden aanbevolen voorgelegd aan het parlement.
Onder de piek
Denemarken registreerde dinsdag 46.590 nieuwe besmettingen. Dat aantal ligt net onder de piek van afgelopen vrijdag, toen 47.831 coronagevallen waren vastgesteld. Inmiddels is een omikron-subvariant (BA.2) dominant in het land die volgens minister Heunicke nog besmettelijker lijkt te zijn dan de voorheen heersende BA.1-variant. Maar er zijn volgens hem geen aanwijzingen dat BA.2 de ziekte verergert.
Deense experts zien de besmettingsgolf niet als een belemmering om versoepeling uit te stellen. Medische adviseurs van de overheid wezen deze maand op een verandering in het verband tussen besmettingen en ziekenhuisopnames. Terwijl het aantal coronagevallen snel bleef stijgen, daalde het aantal coronapatiënten op de intensive care van 82 op 6 januari naar 44 op dinsdag.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minister Yesilgöz bezoekt Irak om IS-terroristen voor het gerecht te krijgen
Nederland heeft Irak om steun gevraagd voor het vervolgen van terroristen van Islamitische Staat (IS) en het bieden van hulp aan slachtoffers. ,,Het is van groot belang dat Irak en Nederland samen optrekken in het vervolgen van IS-terroristen en het bieden van hulp aan slachtoffers”, stelt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) tijdens een bezoek aan Irak. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUMMet video
Aan boord bij migranten op reis naar Europa: ‘We zijn hun handelswaar, zwarte diamanten’
Op de Middellandse Zee voltrekt zich nog steeds een humanitaire ramp. Bootvluchtelingen sterven massaal tijdens hun poging Europa te bereiken. Onze verslaggever verbleef een paar weken op zee tussen de wanhopigen. ,,Er is maar één uitweg, terugkeren is óók mijn dood.’’ -
video's
Waarom kan Nederland niet open, net als Denemarken? ‘Ze lopen drie weken op ons voor’
Steeds meer mensen raken voor de tweede keer besmet met het coronavirus, het aantal infecties zal alleen nog maar toenemen, net als de ziekenhuisopnames, waarschuwt RIVM-baas Jaap van Dissel. Ondertussen kiezen andere landen wel voor verdere heropening. Van Dissel vindt die vergelijking echter mank gaan. ‘Kijk naar alle factoren'. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
Dit gebeurde er vannacht: Honderden inwoners Marioepol in veiligheid, gevaar voor Charkov nog niet geweken
Een groot konvooi van auto’s en bestelwagens met vluchtelingen uit het zwaar gehavende Marioepol is vannacht veilig aangekomen in de door Oekraïne gecontroleerde stad Zaporizja. Ze kregen na dagenlang wachten toestemming van Russische troepen om te vertrekken. -
PREMIUM
Duitsland en Frankrijk strenger dan wij? Het is maar hoe je het bekijkt
Een opvallend momentje tijdens de coronapersconferentie, dinsdagavond. Mark Rutte stelde dat het maatregelenpakket in andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk, juist strenger is dan in Nederland. ,,Als je alle landen rangschikt, staat Nederland zeker niet bovenaan.” -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer