Noord-Koreanen krijgen les in het ziekenhuis van Pyongyang over hoe zich te beschermen tegen het virus. Formeel heeft het land nul besmettingen.
Volledig scherm
Noord-Koreanen krijgen les in het ziekenhuis van Pyongyang over hoe zich te beschermen tegen het virus. Formeel heeft het land nul besmettingen. © AP

In deze achttien landen heeft nog niemand het coronavirus opgelopen

Nog een paar plekken op aarde zijn vrij van het coronavirus. En die landen liggen vooral ver weg, in de Stille Oceaan.

Het is onderhand een beetje zoeken naar dat ‘kleine Gallische dorpje’, maar er zijn zowaar nog altijd plekken op aarde waar het nieuwe coronavirus niet is gearriveerd. Achttien landen delen die bijzondere status met de Waddeneilanden.

Meer dan een miljoen mensen zijn inmiddels wereldwijd besmet met het nieuwe coronavirus. Bijna elk land is dus getroffen. Elk land van de 193 naties die bij de Verenigde Naties zijn geregistreerd? Nee, er zíjn zowaar nog een paar zeldzame corona-vrije plekken.

De Ierse datajournalist Niall McCarthy van het in Duitsland gevestigde Statista deed onderzoek op basis van de data die over het virus worden verzameld door gezaghebbende bronnen als de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Tot vanmorgen telde hij achttien landen die nog niet zijn bereikt door het virus.

In een telefonische toelichting plaatst McCarthy meteen wel wat vraagtekens, want een van de landen die zichzelf trots onbesmet heeft verklaard is Noord-Korea. Vanuit Zuid-Korea kwamen al eerder nieuwsberichten dat er wel degelijk besmettingen waren bij de gesloten noorderburen. Dat lijkt ook waarschijnlijk, gezien de zeer intensieve handel langs de Chinese grens. Dat ongeveer alle statistieken geheim zijn in Noord-Korea, draagt ook niet bij aan transparantie, maar formeel heeft leider Kim Jong-un het dus fenomenaal goed gedaan.

McCarthy sluit overigens niet uit dat Kim de waarheid spreekt. ,,Noord-Korea is nu eenmaal moeilijk toegankelijk, met name voor westerse toeristen. De Noord-Koreanen hebben de ambassadewijk in Pyongyang heel vroeg in quarantaine gedaan. Maar niemand weet zeker hoe het er in het land aan toegaat.”

Kiribati: nog altijd vrij van het coronavirus maar door klimaatverandering verdwijnt het land wel langzaam in de Stille Oceaan
Volledig scherm
Kiribati: nog altijd vrij van het coronavirus maar door klimaatverandering verdwijnt het land wel langzaam in de Stille Oceaan © Stefan Coppers

Jemen

Myanmar, ook geen toonbeeld van openheid, had tot heel recent ook geen enkele zieke, maar nu blijkt er toch een gevonden. Jemen, waar een gruwelijke burgeroorlog woedt, is formeel ook virusvrij. De autoriteiten zullen weinig tijd hebben uit te zoeken of iemand overleed aan het nieuwe coronavirus, ondervoeding of een kogel.

De kaart van de landen die aan Covid-19 zijn ontsnapt, toonde lange tijd een behoorlijk aantal Afrikaanse landen. De laatste dagen is juist een handvol landen afgevallen, omdat ze toch één of meerdere gevallen hebben gemeld. ,,Dat aantal zou zo laag kunnen zijn doordat de bevolking daar relatief jong en sterk is en het virus vooral ouderen treft.’’

,,Ook de hitte is waarschijnlijk een factor’’, vervolgt McCarthy. Een trend die hij in de afgelopen weken heeft gezien, is dat het zuidelijk halfrond, waar het nu warmer is, niet zulke explosieve epidemieën registreerde als het noordelijk halfrond. Waarom? ,,Misschien ook omdat Italianen en Spanjaarden veel meer met hun ouders en grootouders in hetzelfde huis wonen. Dan heb je wel extra besmettingsrisico. Ik denk dat het virus wel degelijk rondwaart op het zuidelijk halfrond, maar veel trager. Klimaat, sociale omstandigheden en bereikbaarheid zijn zeker factoren.”

De datajournalist trekt een logische conclusie: de minst bezochte landen hebben de minste gevallen. Of, wat heel goed kan, vanwege de slechte medische infrastructuur in vooral Afrika is het gewoon heel moeilijk om te weten of iemand wel of niet besmet is. De Comoren, Sao Tome en Principe en Zuid-Soedan zouden in ieder geval nog steeds geen gevallen hebben gehad.

Waarschijnlijker is dat kleine, echt heel afgelegen, eilanden werkelijk virusvrij zijn. Volgens McCarthy geldt dat voor Micronesië, Nauru, Palau, Samoa, Sao, Kiribati, Marshall Eilanden, Solomons Eilanden, Tonga, Tuvalu en Vanuatu in de Stille Oceaan. De vraag is dan: hoe lang nog?

,,Ik denk dat dit lijstje nog wel even houdt. Die eilanden zijn echt moeilijk te bereiken. En ik denk bijvoorbeeld niet dat de Noord-Koreanen volgende week plots wél ziektegevallen gaan melden.” Dan zijn er nog Tadzjikistan en Turkmenistan. Het laatste land is ook een bijzonder geval. Daar heeft de president het woord corona namelijk verboden. Dus is het er niet.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.