Toen een ludieke protest, nu een steeds dreigender actualiteit: president Mohamed Nasheed van de Malediven hield tien jaar geleden, op 17 oktober 2009, een kabinetszitting onder water.
Volledig scherm
Toen een ludieke protest, nu een steeds dreigender actualiteit: president Mohamed Nasheed van de Malediven hield tien jaar geleden, op 17 oktober 2009, een kabinetszitting onder water. © EPA

Indrukwekkende open brief: ‘Worden de Malediven straks land zonder grondgebied?’

Verschillende eilandstaten in de Indische Oceaan dreigen de komende decennia van de kaart te verdwijnen door de stijgende zeespiegel. Een Ierse VN-ambtenaar heeft een indrukwekkende open brief geschreven aan toekomstige Maldiviërs die straks misschien een paspoort hebben van hun land, maar geen grondgebied.

Terwijl staatshoofden en regeringsleiders morgen in New York bijeenkomen voor een ingelaste top over het klimaat en er woensdag in Monaco een nu al spraakmakend rapport wordt gepubliceerd - dat voorziet dat wereldwijd 280 miljoen mensen hun huis zullen moeten verlaten vanwege stijgend zeewater - publiceert het Franse blad Courrier International nu een open brief van Robert Templer, een Ierse veiligheidsconsultant van de Verenigde Naties.

Hij heeft zich gespecialiseerd in de impact van klimaatverandering in ontwikkelingslanden en richt zich tot toekomstige ‘Maldiviërs in ballingschap’. In zijn indrukwekkende epistel, dat eerder in het (Engelstalige) Aziatische literaire kwartaalblad Mekong Review verscheen, bericht Templer hoe het allemaal fout gegaan is met onze goede voornemens en de wereld straks zit met miljoenen klimaatvluchtelingen en alle problemen die daarbij komen.

Kunstmatig eiland

‘Ik weet niet waarheen ik deze brief moet sturen. Ik heb geen idee waar je zit. Als je geluk hebt gehad, bewoon je een van de kunstmatige eilanden voor de kust van Nieuw-Zeeland. Misschien zit je in een doorweekt vluchtelingenkamp in Thiruvananthapuram. Ik weet wel waar je niet bent: Sjanghai, New York, Mumbai, Singapore, Ho Chi Minh Stad, Yangon. Die grote handelscentra, gedachteloos gebouwd door de koloniale machten aan de rand van het water, zullen een paar decennia na de Malediven zijn ondergegaan’.

Templer schrijft over 2019 toen hij op de Malediven was en al waterpoelen zag die niet meer opdroogden. ‘Het drinkwater was weg, verdreven door de rijzende zee en aangetast door vervuiling (…) Eens vertrouwden de mensen op een ontziltingsfabriek. Toen die door een brand niet meer werkte, werden flessen ingevlogen uit India. Gevechten braken uit toen de mensen dachten dat er ene tekort aan waterflessen was’

Strand op de Malediven.
Volledig scherm
Strand op de Malediven. © EPA

De VN-functionaris heeft een zwart toekomstbeeld en hekelt onze ‘ongelimiteerde stommiteit en egoïsme, onze weigering te zien wat zich voor onze ogen onttrok, onze afwijzing van wetenschap en omhelzing van charlatans’.

Templer werpt een curieuze klimaatveranderingsvraag op waar academici zich binnenkort serieus over kunnen buigen: hebben de Malediven nog recht op een zetel in de VN, op een telefonisch landennummer en op een vlag als er niet langer grondgebied bij het land hoort? ‘Wanneer houdt een land op te bestaan? Volgens de Montevideo Conventie moet een staat grondgebied hebben waar een meerderheid van de bevolking woont. Een staat kan bewoners niet erkennen, dan worden ze stateloos. Maar als je staat verdwijnt ben je niet stateloos, je bestaat alleen niet onder het internationale recht’.

Templers fictieve verhaal is zwart en eindigt in nostalgie hoe mooi het ooit was op de Malediven. Ondertussen volgt de ene klimaattop op de andere en zijn verschillende eilandstaten in de Stille Oceaan ook bezig hun land op te hogen.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.