Een persoon liep gisteren voorbij de kerk waar kaarsen zijn aangestoken voor de gewonden die vielen toen een automobilist inreed op de carnavalsoptocht in het Duitse Volkmarsen.
Volledig scherm
Een persoon liep gisteren voorbij de kerk waar kaarsen zijn aangestoken voor de gewonden die vielen toen een automobilist inreed op de carnavalsoptocht in het Duitse Volkmarsen. © REUTERS

‘Inrijden op carnavalsoptocht was geen politieke daad, automobilist ontoerekeningsvatbaar’

De man die maandag inreed op een carnavalsoptocht in het Duitse Volkmarsen deed dat niet uit ideologische motieven. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung gaan de onderzoekers daar nu van uit. Eerder was wel sprake van een politiek gemotiveerde aanslag. 

De onderzoekers gaan er volgens de krant van uit dat het een dolle actie van de man was, een 29-jarige inwoner van Volkmarsen. Door zijn actie raakten meer dan zestig mensen gewond, onder wie veel kinderen. De man weigert vooralsnog een verklaring af te geven. Een van de mogelijkheden is dat de man in een geestelijke crisis verkeerde en in een opwelling tot zijn daad besloot. Artsen hebben de man inmiddels ontoerekeningsvatbaar verklaard. De onderzoekers hopen meer informatie over zijn beweegredenen te ontdekken in zijn mobiele telefoon en andere in beslag genomen apparaten. 

Ophef

Volgens ooggetuigen reed de automobilist omstreeks 14.45 uur enkele wegversperringen omver, reed hij met hoge snelheid in op de stoet en kwam zijn zilvergrijze Mercedes-stationwagen pas na een meter of 30 tot stilstand. De bestuurder gaf toen nog gas, aldus de getuigen. De carnavalsoptocht werd afgebroken, evenals andere optochten in de regio. 

Het incident heeft veel ophef veroorzaakt in Duitsland, met name omdat vijf dagen eerder het bloedbad in Hanau plaatsvond. In die stad, zo’n 200 kilometer zuidelijker in dezelfde deelstaat, schoot een extreemrechtse schutter een week eerder negen mensen met een migratieachtergrond dood in shishabars. Volgens justitie handelde hij uit vreemdelingenhaat. 

 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Nederlands lid ‘Pink Panther-bende’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelendiefstallen

  Nederlands lid ‘Pink Pan­ther-ben­de’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelen­dief­stal­len

  Tien jaar na de gewelddadige dood van een oud-burgemeester in Zwitserland heeft justitie het onderzoek afgerond en drie verdachten aangeklaagd. Het gaat om een 40-jarige Nederlander en twee Serviërs. Ze worden beschuldigd van moord en diefstal met geweld en zouden deel uitmaken van de ‘Pink Panthers’, een criminele organisatie die in heel Europa toesloeg, melden Zwitserse media.