‘Iran haalt gehate moraliteitspolitie van straat’, nieuwe protesten aangekondigd
De Iraanse procureur-generaal, Mohammad Jafar Montazeri, heeft de afschaffing van de beruchte moraliteitpolitie aangekondigd, meldt het Iraanse persbureau ISNA zondag.
Eerder dit weekeinde had Montazeri al laten weten dat het Iraanse parlement en de rechterlijke macht zich buigen over wetsvoorstellen rond het verplicht dragen van de sluier voor vrouwen. Montazeri beloofde ‘snelle resultaten’, zonder te specificeren in welke richting de omstreden wet eventueel aangepast of versoepeld kan worden. De sluier werd verplicht in Iran in 1983, vier jaar na de islamitische revolutie van 1979, om ‘de cultuur van fatsoen en hijab te verspreiden’.
Tijdens een bijeenkomst gisteren in de heilige stad Qom hintte de procureur-generaal dat de patrouilles van de gehate zedenpolitie of moraliteitspolitie binnenkort zouden stoppen, aldus het Franse persbureau AFP. ,,De moraalpolitie heeft niets met justitie te maken”, en is opgeheven. Dat zei procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri volgens het Iraanse persbureau ISNA op een religieuze bijeenkomst. De moraliteitspolitie, bekend als de Gasht-e Ershad (begeleidende patrouilles), werd opgericht onder de ultraconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad. De politieagenten die anderen controleren op hun kleding zijn herkenbaar aan groene uniformen (mannen) en vrouwen die zelf de zwarte chador dragen, die het hoofd en bovenlichaam bedekt. Deze eenheid begon haar eerste patrouilles in 2006.
Verzet
Het verzet tegen de religieuze kledingregels is groter dan ooit. In Iran zijn al maanden lang heftige protesten aan de gang sinds de dood van Mahsa Amini. Deze 22-jarige Iraanse stierf op 16 september na haar arrestatie door de ‘zedenpolitie’ wegens het overtreden van de kledingvoorschriften van de Islamitische Republiek, die vrouwen verplichten in het openbaar altijd een sluier te dragen. Amini droeg haar hoofdbedekking niet volgens de voorschriften en werd volgens haar familie gefolterd. In het hele land worden sindsdien protesten geleid door vrouwen die slogans roepen tegen de regering of demonstratief hun hoofddoek afdoen en die verbranden.
,,Het parlement en de rechterlijke macht werken aan deze kwestie”, aldus procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri. Waarnemers vragen zich af hoeveel ruimte er is voor hervorming aangezien de ultraconservatieve president Ebrahim Raisi alweer nieuwe kledingbeperkingen heeft opgelegd. Raisi zei zaterdag op televisie dat de republikeinse en islamitische ‘fundamenten’ van Iran in de grondwet zijn verankerd, maar ook dat manieren om de grondwet uit te voeren ‘flexibel kunnen zijn’.
Sinds de dood van Mahsa Amini en de hevige protesten die daarop volgden, laat een groeiend aantal vrouwen hun sluier thuis, vooral in het chique noorden van de hoofdstad Teheran.
Nieuwe protesten
Overigens hebben activisten opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten tegen het radicaalislamitische regime. De stakingen en betogingen zouden van maandag tot woensdag moeten duren, is op sociale media te lezen.
In berichten op de sociale media wordt aangeraden paramilitaire eenheden op motoren aan te vallen. Die veiligheidstroepen spelen een grote rol bij het neerslaan van demonstraties. De afgelopen weken dumpten betogers olie op wegen en richtten zij barricades op om de eenheden tegen te houden. Duizenden Iraniërs en ongeveer veertig buitenlanders, onder wie een Nederlander, werden de afgelopen maanden al gearresteerd tijdens demonstraties. Mensenrechtenorganisaties schatten dat al ongeveer 470 betogers zijn gedood. Onlangs gaf Iran zelf voor het eerst meer dan driehonderd doden toe, onder wie ook agenten.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMatteo Messina Denaro
Hoe kon Siciliaanse maffiabaas 30 jaar onderduiken? Politie onderzoekt hulpje, minnares en oude vlam
Maffiabaas Matteo Messina Denaro zit inmiddels alweer twee weken in de extra beveiligde gevangenis in L’Aquila, centraal-Italië. Het politieonderzoek naar zijn dertig jaar lange onderduik gaat gestaag door. -
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Iraanse man (27) viert uitschakeling WK en wordt ‘doodgeschoten door politie’, voetballer in shock
In Iran is een jonge man doodgeschoten door Iraanse ordetroepen toen hij de uitschakeling van zijn land op het WK voetbal in Qatar op straat wilde vieren, melden internationale mensenrechtenorganisaties. Het dodelijke slachtoffer is de 27-jarige Mehran Samak, een goede bekende van één van de basisspelers van het Iraanse elftal. ,,Op een dag zullen de maskers vallen”, schrijft international Saeid Ezatolahi op Instagram. -
PREMIUM5
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je er vanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
Kamala Harris naar begrafenis van door politie gedode Tyre Nichols
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris woont woensdag de begrafenis bij van Tyre Nichols, de zwarte man die stierf nadat hij zwaar was mishandeld door politieagenten in Memphis, in de staat Tennessee. Dat meldt het Witte Huis.
-
PREMIUM
Spanningen in Iran sijpelen door naar Doha: ‘Ik zou liegen als ik zei dat ik niet bang ben’
De wedstrijd tussen Iran en de VS, vanavond om 20.00 uur, staat bol van de verhalen. Voor één keer is het echter niet de rivaliteit tussen beide naties die de meeste aandacht trekt. ,,Ik ben bang, zeker. Maar ik laat me niet het zwijgen opleggen.” -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
3
Boris Johnson haalt uit: ‘Oekraïne snel lid maken van Navo’
De voormalige Britse premier Boris Johnson stelt dat de oorlog in Oekraïne voorkomen had kunnen worden als dat land eerder bij de Navo was betrokken.