Islamitische Staat is niet dood, maar weer in opmars

VideoIslamitische Staat is niet dood, maar weer in opmars. Vooral in Afrika. Na het verlies van het kalifaat in het Midden-Oosten wint de terreurorganisatie terrein in de straatarme Sahel, met Mali als speerpunt.

Het West-Afrikaanse land Mali gaat dit jaar in rouw afsluiten, met zorgwekkende statistieken. Er zijn ruim achthonderd dode burgers geteld, een derde meer dan vorige jaar. Vergeleken met 2018 zijn zeven keer meer Malinezen op de vlucht geslagen voor het geweld. Zo'n 140.000 vluchtelingen kwamen erbij als gevolg van de groeiende invloed van jihadisten die trouw hebben gezworen aan Islamitische Staat (IS) of al-Qaeda.

  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
  2. Rusland piekert over mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland piekert over mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.