Volledig scherm
Ambulances rijden af en aan in Christchurch © EPA

Islamitische wereld in Azië reageert op aanslag: 'Dit is weerzinwekkend’

Politieke en islamitische leiders in Azië spreken hun weerzin uit over de dodelijke schietpartijen in Nieuw-Zeeland.

Het tijdstip van de massale schietpartijen, die tijdens het vrijdaggebed plaatsvonden en de manier waarop een van de verantwoordelijke daders zijn schietpartij heeft gefilmd en op social media heeft geplaatst, zorgt voor afschuw in het grotendeels islamitische Indonesië. 

Retno Marsudi, de Indonesische minister van buitenlandse zaken heeft in een verklaring laten weten mee te leven met alle slachtoffers en hun familieleden. Volgens haar waren er zes Indonesiërs in de moskee waar de eerste schietpartij plaatsvond. Drie van hen wisten te ontsnappen.

Ook zou er een man uit Maleisië gewond zijn geraakt. Anwar Ibrahim, de leider van de grootste coalitiepartij in Maleisië spreekt van een 'zwarte tragedie’, die inbreuk maakt op de mensheid. Hij spreekt in een verklaring zijn dieptest sympathie en medeleven uit naar de slachtoffers en hun families. 

Ook de Turkse president Erdogan heeft gereageerd. Hij noemt de aanslagen ‘racistisch en fascistisch’. De Afghaanse ambassadeur voor zowel Australië, Nieuw Zeeland als Fiji heeft op Twitter gereageerd. Volgens hen zijn er drie afghanen gewond geraakt.