Volledig scherm
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. © AP

Israëlische premier opnieuw ondervraagd in corruptieonderzoek

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is donderdag voor een tweede keer deze week ondervraagd. Het verhoor duurde vijf uur, en ging over illegale geschenken die hij zou hebben ontvangen van zakenmensen.

In een verklaring zegt de politie dat de Israëlische onderzoekers Netanyahu thuis in Jeruzalem hebben ondervraagd, in het kader van een corruptieonderzoek en een ander dossier. Over de tweede affaire worden geen mededelingen gedaan om 'het onderzoek niet te verstoren'. Er is ook een andere verdachte ondervraagd, aldus de politie, die niet wilde zeggen wie. Netanyahu verdedigde zichzelf eerder over de aard van het onderzoek: 'Er komt niks, want er is niks.'

Justitie zag wel genoeg bewijs om een officieel onderzoek in te stellen. De premier werd maandag al een eerste keer drie uur lang ondervraagd. De minister van Justitie wilde toen alleen kwijt dat het onderzoek gaat over cadeaus die Netanyahu ontving van zakenlieden. Volgens mediaberichten zouden de geschenken een waarde van tienduizenden euro's hebben gehad, en zouden de beschuldigingen in het tweede dossier nog ernstiger zijn.      

Olmert in gevangenis

Volledig scherm
Ehud Olmert. © AP

Het kabinet van Netanyahu heeft donderdag geen mededelingen gedaan over de tweede ondervraging. Maandag verdedigde Netanyahu zichzelf via Facebook. Hij beschuldigde zijn politieke tegenstanders en bepaalde media ervan zijn regering 'te willen laten vallen zonder verkiezingen, zoals de democratie dat voorschrijft' maar met een campagne tegen hem. De premier verklaarde ook al aan zijn Likoud-partij dat die mensen die uitkijken naar zijn ondergang, niet moeten verwachten dat hij snel zal vertrekken.       

De 67-jarige Netanyahu staat sinds 2009 aan het hoofd van de Israëlische regering, en was tussen 1996 en 1999 ook al eens premier. Als hij de schandalen overleeft, kan hij tot 2019 blijven zitten. Zijn voorganger Ehud Olmert stapte in 2009 op, net voor hij veroordeeld werd voor corruptie. Olmert zit in de gevangenis.