Volledig scherm
De Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria © REUTERS

Italiaans parlement stemt in met omstreden begrotingsplannen

Het Italiaanse parlement heeft voor de economische plannen van de regering gestemd, wat betekent dat het Italiaanse begrotingstekort verder op zal lopen. De Europese Commissie sprak eerder al zijn zorgen uit over de plannen.

Zowel de Italiaanse Tweede Kamer als de Senaat stemden gisteravond in met het zogeheten 'economisch en financieel document' waar de regering stelt meer geld te willen lenen om in de economie te pompen. Dat moet lagere belastingen, een lagere pensioenleeftijd en hogere uitkeringen mogelijk maken.

De coalitieregering van de rechts-populistische Lega en de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) is van plan meer schulden te maken, omdat daarmee de economie zou worden vlotgetrokken. Dit is fel omstreden omdat de Italiaanse staat al een buitensporig grote schuldenlast heeft. Die heeft een omvang van circa 133 procent van het bruto binnenlands product (Nederland bijna 57 procent). 

Eenmalig

Op zich is een hoge staatsschuld geen probleem. Japan zit bijvoorbeeld boven de 200 procent en in de VS loopt de schuld ook hard op. Het probleem bij Italië is dat de economie al jaren nauwelijks groeit. De regering hoopt met de extra uitgaven die groei aan te zwengelen. Grote kans dat dat inderdaad gebeurt, denkt Maartje Wijffelaars, econoom bij de Rabobank. ,,Maar dat effect is eenmalig. En juist die lage groei is structureel.''

De EU dringt er al jaren op aan dat Rome zijn schuldenberg kleiner maakt. Het economisch en financieel document moet voor maandag ter goedkeuring bij de Europese Commissie liggen.

Quote

Juist die lage groei is structu­reel

  1. Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedonker vliegtuig

    Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedon­ker vliegtuig

    Een jonge vrouw heeft een nacht opgesloten gezeten in een verlaten vliegtuig op de Canadese luchthaven Toronto Pearson International Airport. Tiffani Adams was in slaap gevallen tijdens een korte vlucht van Québec naar Toronto, maar na de landing zag het personeel aan boord haar over het hoofd. Vervolgens werd het toestel van luchtvaartmaatschappij Air Canada op slot gedraaid, waarna het vliegtuig veranderde in een ijskoude, donkere plek waaruit het lastig ontsnappen bleek.