Volledig scherm
De Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria © REUTERS

Italiaans parlement stemt in met omstreden begrotingsplannen

Het Italiaanse parlement heeft voor de economische plannen van de regering gestemd, wat betekent dat het Italiaanse begrotingstekort verder op zal lopen. De Europese Commissie sprak eerder al zijn zorgen uit over de plannen.

Zowel de Italiaanse Tweede Kamer als de Senaat stemden gisteravond in met het zogeheten 'economisch en financieel document' waar de regering stelt meer geld te willen lenen om in de economie te pompen. Dat moet lagere belastingen, een lagere pensioenleeftijd en hogere uitkeringen mogelijk maken.

De coalitieregering van de rechts-populistische Lega en de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) is van plan meer schulden te maken, omdat daarmee de economie zou worden vlotgetrokken. Dit is fel omstreden omdat de Italiaanse staat al een buitensporig grote schuldenlast heeft. Die heeft een omvang van circa 133 procent van het bruto binnenlands product (Nederland bijna 57 procent). 

Eenmalig

Op zich is een hoge staatsschuld geen probleem. Japan zit bijvoorbeeld boven de 200 procent en in de VS loopt de schuld ook hard op. Het probleem bij Italië is dat de economie al jaren nauwelijks groeit. De regering hoopt met de extra uitgaven die groei aan te zwengelen. Grote kans dat dat inderdaad gebeurt, denkt Maartje Wijffelaars, econoom bij de Rabobank. ,,Maar dat effect is eenmalig. En juist die lage groei is structureel.''

De EU dringt er al jaren op aan dat Rome zijn schuldenberg kleiner maakt. Het economisch en financieel document moet voor maandag ter goedkeuring bij de Europese Commissie liggen.

Quote

Juist die lage groei is structu­reel

  1. ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschreven’

    ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschre­ven’

    De Britse premier Theresa May zou Mark Rutte gisteravond hebben gewaarschuwd dat achttien maanden onderhandelen over de brexit voor niets zijn geweest als de andere EU-landen haar nu niet tegemoet komen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. Het privéoverleg, waar ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron bij waren, kwam na een paar zeer moeilijke dagen voor May in Brussel.
  2. Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Afgelopen donderdag heeft een tragische gebeurtenis plaatsgevonden in een school in de gemeente Rethel in de Franse Ardennen. Agathe, een vierjarig meisje, stierf plotseling tijdens de speeltijd. Volgens de hulpdiensten overleed ze aan een hartstilstand. Voor de ouders van het meisje is het een onbeschrijfelijk groot drama omdat ze vier jaar geleden hun zoontje Gabriel op een gelijkaardige manier verloren.