Vader Giuseppe Berardelli stierf zoals hij had geleefd, door anderen te helpen.
Volledig scherm
Vader Giuseppe Berardelli stierf zoals hij had geleefd, door anderen te helpen. © Privéfoto

Italiaanse priester (71) staat beademingsapparaat af aan onbekende jongeman en overlijdt zelf

CoronavirusDe geliefde Italiaanse priester Giuseppe Berardelli kreeg, toen hij met ernstige longklachten in het ziekenhuis terechtkwam, van zijn parochianen een beademingsapparaat. De geestelijke koos er echter voor het toestel af te staan aan een jongere patiënt. Die blijk van naastenliefde werd de 71-jarige Berardelli uiteindelijk fataal.

‘Geen grotere liefde, dan je leven geven voor je naaste’, luidt de bijbeltekst bij het Twitterbericht van een New Yorkse ambtsgenoot van Berardelli. Volgens het ziekenhuis weigerde de priester uit Casnigo het beademingsapparaat en koos hij ervoor het ding af te staan aan een jongeman die hij niet kende, maar die er erger aan toe was dan hijzelf. Deze week overleed hij.

Bewoners van de plaats waar hij veertien jaar diende, roemen zijn ‘eeuwige glimlach’ en zijn ‘behulpzaamheid’. Zowel voor gelovigen als niet-gelovigen, meldt de lokale nieuwssite Araberara.it. ,,Hij was geliefd bij iedereen’’, zegt de burgemeester van Casnigo, Giuseppe Imberti. ,,Zelf voormalig parochianen zochten hem na jaren nog op. Hij was de priester waar iedereen van houdt.’’

Hoewel Berardelli vorig jaar al gezondheidsklachten kreeg, liet hij zich niet uit het veld slaan. Hij ging onverminderd door met het helpen van anderen en zette zich in voor de samenleving. Zelf zei hij altijd ‘in het veld’ te willen sterven en dat zou hem gelukt zijn ook, ware het niet dat het coronavirus die onzelfzuchtige wens in de weg stond.

Diepe impact

De dood van Berardelli heeft diepe impact op de inwoners van Casigno. ,,Ik ben diep geraakt door het feit dat hij zijn leven heeft gegeven, door het ademhalingstoestel aan een jonger iemand te geven’’, zegt een medewerker van een lokaal bejaardentehuis. ,,Dit is een kijkje in de ziel van iemand die de harten van iedereen heeft gewonnen.’’ Er was geen begrafenisplechtigheid voor de vrijgevige kerkvader, maar de inwoners van Casnigo applaudisseerden vanuit ramen en vanaf balkons toen zijn kist voorbijkwam.

Bergamo, in de buurt van Milaan, is een van de zwaarst getroffen steden in Noord-Italië. Het land kent inmiddels meer dan 60.000 besmettingsgevallen en ruim 6000 doden ten gevolge van het coronavirus. Onder de doden zijn zeker vijftig katholieke priesters, die net als artsen en verplegers zoveel mogelijk hun werk blijven doen. Vandaag sprak de paus een gebed voor de gestorven artsen en priesters uit, waarin hij God dankte voor hun ‘heroïsche voorbeeld’ bij de hulp aan de zieken.