Een inwoner van Bergamo gaat goed beschermd op pad om zijn dagelijkse krant kopen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een inwoner van Bergamo gaat goed beschermd op pad om zijn dagelijkse krant kopen. © AFP

Italië kan zich geen tweede Bergamo veroorloven

Dagboek ItaliëItalië is nu eindelijk de goede weg in geslagen. Er komen steeds meer intensivecareplekken vrij, het aantal slachtoffers neemt gestaag af, alleen wil het aantal nieuwe besmettingen nog niet echt dalen. Dat is zorgelijk, maar het optimisme overheerst. Wanneer kunnen we weer beginnen? Dat is nu de grote vraag. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.

Angelo van Schaik
Volledig scherm
Angelo van Schaik © privéfoto

Het is een duivels dilemma. Geld tellen of de doden tellen, want dat is heel gechargeerd waar het op neerkomt. Medici zeggen dat de Italianen geduld moeten hebben, want zolang er geen vaccin of medicijn is, is normaliteit nog ver weg. Ondernemers en economen zeggen: Italië kan niet nog een maand stilstand aan, dan gaat het land failliet. En heel veel bedrijven ook. De schade aan de Italiaanse economie wordt nu al geraamd op zo’n 650 miljard euro.

De handen van de ondernemers jeuken
, ze zouden het liefst morgen alweer aan het werk gaan. Maar misschien moeten ze niet zo hard van stapel lopen, gezien de beschuldigingen van het journalistieke onderzoeksprogramma Report over hun kwalijke rol bij de explosie van het aantal coronagevallen in Bergamo en omgeving.

Volgens het tv-programma zouden ondernemers de lokale politiek onder druk hebben gezet het gebied niet tot rode zone te verklaren en de bedrijven dus open te houden. Met alle gevolgen van dien: veel coronagevallen aan de lopende band. Veel doden tellen als gevolg van hebberig geld tellen.

Ondertussen laveert de regering in Rome tussen volksgezondheid en het redden van de Italiaanse economie. Een behoedzaam pad waarop de eerste stappen na de Pasen worden gezet, afhankelijk van het aantal nieuwe besmettingen wordt per regio bekeken wat wel en niet kan. Als eerste mogen waarschijnlijk kantoorboekhandels en boekwinkels weer open, maar alleen als de veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Handschoenen aan, mondkapjes op en afstand houden.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.