Japans ruimtevaartuig komt in baan rond maan, landing eind april verwacht
Een onbemand commercieel ruimtevaartuig uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.
Het vaartuig van het Japanse bedrijf werd in december gelanceerd. Om brandstof te besparen ging het ruimtevaartuig via een grote omweg naar de maan. De zwaartekracht van de aarde en de zon duwden het vaartuig naar zijn bestemming. Het kwam tot op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, vier keer zo ver weg als de maan. Door de lange route duurde de vlucht maanden, en niet hooguit een paar dagen.
Op den duur wil ispace grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. De missie Hakuto-R is bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen. Voor het ontginnen van de maan werken de Japanners samen met de ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten en Europa.
Karretje
Met de lander gaat ook de verkenner Rashid mee, ontwikkeld door de Verenigde Arabische Emiraten. Dat onbemande karretje moet ongeveer twee weken lang rondrijden op de maan om met camera’s en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. Rashid weegt ongeveer 10 kilo, is ruim 50 centimeter lang en breed, en ongeveer 70 centimeter hoog. In 2020 ging een satelliet uit de Emiraten naar Mars.
Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd op de maan te landen. Pogingen van Israël en India mislukten.
Twee andere bedrijven werken ook aan een missie naar de maan. De lander Peregrine van het Amerikaanse bedrijf Astrobotic Technology vertrekt op zijn vroegst in mei, de Nova-C van het Amerikaanse Intuitive Machines moet vooralsnog in juni worden gelanceerd.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lina (28), ‘de gevaarlijkste links-extremist van Duitsland’, moet ruim vijf jaar gevangenis in
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Nederlandse verdachte in grootschalig Duits onderzoek naar IS-financiering
In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld. De man is nog niet aangehouden, meldt de Duitse aanklager. Wel is zijn woning in Limburg doorzocht. -
Waar is Van Goghs beroemde schilderij van 62 miljoen dollar?
Eén van de laatste kunstwerken van Vincent van Gogh werd negen jaar geleden geveild in New York. Maar de koper bleek niet de koper. En het schilderij is spoorloos. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
‘Oud-vicepresident Mike Pence gaat strijd aan met Trump en wil president worden’
De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media. -
Inval bij Italiaanse kustwacht na ramp met migrantenschip
De carabinieri van het Zuid-Italiaanse Crotone hebben vandaag een inval gedaan bij de Italiaanse kustwacht, de financiële politie en Frontex. De inval is onderdeel van het onderzoek naar de ramp met het migrantenschip in februari van dit jaar.