Volledig scherm
Jeff Bezos en MacKenzie Bezos in betere tijden. © REUTERS

Jeff Bezos blijft rijkste man ter wereld na scheiding

Jeff Bezos en zijn ex-vrouw MacKenzie zijn het eens over de scheiding. De Amazon topman en oprichter mag driekwart van de aandelen die het echtpaar gezamenlijk in de webgigant bezat houden, plus het stemrecht over MacKenzie's pakket. Met een vermogen van meer dan 100 miljard dollar blijft Bezos zo na de scheiding de rijkste man op aarde.

Het leek er even op dat de scheiding van Bezos en echtgenote MacKenzie de duurste in de geschiedenis zou worden. Dat blijkt echter mee te vallen: ex-MacKenzie stelt zich schappelijk op en maakt er geen vechtscheiding van.

Behalve de gunstige deal rond de Amazon-aandelen doet MacKenzie Bezos afstand van al haar belangen in de krant Washington Post en Bezos’ raketbedrijf Blue Origin, zo legt ze uit op Twitter. In haar eerste tweet ooit zegt de vrouw dankbaar te zijn voor de manier waarop de echtscheidingsprocedure verlopen is . Ze kijkt uit naar de volgende fase waarin ze als vrienden door het leven gaan. ,,Ik ben blij om hem al mijn belangen in de Washington Post en in Blue Origin te geven, en 75 procent van onze Amazon-aandelen, plus stemrecht over mijn aandelen,” schrijft ze.

De rijkste man

Ook als de scheiding is afgerond zal Bezos naar verwachting nog de rijkste persoon op aarde zijn, mede door zijn resterende belang van 12 procent in Amazon. Die stukken vertegenwoordigen een waarde van 107 miljard dollar. Het vermogen van Microsoft-oprichter Bill Gates, de nummer twee op de lijst met miljardairs, is momenteel 101,5 miljard dollar. Mackenzie Bezos is met 4 procent van de aandelen goed voor 36 miljard dollar. Daarmee zou ze de op drie na rijkste vrouw ter wereld zijn.

De scheiding is naar verwachting over drie maanden afgerond. Jeff Bezos is nog altijd koploper in de miljardairslijst van persbureau Bloomberg. De Amazon-baas is goed voor een vermogen van 150,2 miljard dollar. Bezos bedankte MacKenzie in een tweet voor haar steun en aardigheid tijdens het hele proces. ,,Ik weet dat ik altijd van haar zal blijven leren”, stelde hij.

Affaire

Toen de Amazon-oprichter en zijn vrouw in januari via Twitter hun scheiding aankondigden, beloofde de Amerikaanse tabloid National Enquirer dat het zou onthullen welke affaire tot de scheiding van het stel leidde. Het roddelblad publiceerde vervolgens foto’s en intieme sms’jes die Bezos uitwisselde met zijn nieuwe vriendin, de voormalige nieuwslezeres Lauren Sanchez.

Volgens Bezos dreigde het blad daarop meer compromitterend materiaal te publiceren als hij zijn onderzoek niet zou stoppen. Bezos liet zich echter niet chanteren: ,,Eerder dan toegeven aan afpersing, heb ik beslist om exact te publiceren wat mij gestuurd werd door de uitgever, ondanks de persoonlijke gevolgen”, schreef hij in een bericht op Medium. ,,Als ik in mijn positie niet tegen dit soort van afpersing kan ingaan, hoeveel mensen kunnen dat dan wel?”

Bezos huurde daarop onderzoekers in om uit te vinden of het verhaal over zijn relatie politiek gemotiveerd was. De baas van de tabloid is namelijk goede vrienden met de Amerikaanse president Donald Trump, die niet zo goed ligt met de Amazon-baas. Volgens onderzoeker David de Becker hebben de inlichtingendiensten van Saoedi-Arabië de smartphone van Bezos gehackt en privéfoto’s en persoonlijke data over diens buitenechtelijke affaire buitgemaakt.