Foto ter illustratie van medici op een intensive care.
Volledig scherm
Foto ter illustratie van medici op een intensive care. © AFP

Julie (16) is jongste slachtoffer corona in Frankrijk: ‘Het begon met een hoestje’

In Frankrijk is voor het eerst een tiener overleden aan de gevolgen van corona. Het gaat om een meisje, Julie, 16 jaar oud. Ze kreeg een week geleden milde klachten en overleed in de nacht van dinsdag op woensdag in een ziekenhuis in Parijs.

,,Het begon gewoon met een hoestje’’, vertelde haar moeder Sabine in de Franse pers. De scholiere nam wat simpele middeltjes, maar de klachten verergerden. Op zaterdag werd Julie kortademig en op maandag kreeg ze hoestbuien. Haar moeder nam haar mee naar de dokter en daarna ging het snel.

Quote

De artsen zeiden: het is oké

Moeder van Julie

Ze werd naar een ziekenhuis ten zuiden van Parijs gebracht, dicht bij haar huis. Aanvankelijk was de diagnose: niks ernstigs. Ze werd getest op corona en mocht weer gaan. Maar eenmaal thuis kreeg ze nauwelijks adem meer.

Julie werd dinsdag opnieuw naar het ziekenhuis afgevoerd, dit keer een kinderziekenhuis in Parijs. Daar werd ze op de intensive care opgenomen en opnieuw getest. De uitslagen waren goed: ze was niet besmet met het virus.
,,De artsen zeiden: het is oke’’, aldus moeder Sabine. Zij ging gerustgesteld naar huis, maar kreeg nog dezelfde avond een telefoontje. Julie was wél besmet, bleek uit een nieuwe test, en haar toestand ging ook nog snel achteruit.

Beademing

De 16-jarige werd aan de beademingsapparatuur gelegd en geïntubeerd. Om 00.30 ’s nachts ging bij Sabine opnieuw de telefoon. Het ziekenhuis: ‘U moet nu snel komen’. Sabine: ,,Toen raakte ik in paniek. Ik snapte wat er aan de hand was.’’

Quote

Haar longen hadden het begeven. De artsen hebben gedaan we ze konden

Zus Manon

De moeder kwam om 01.00 uur ’s nachts aan en toen was het al te laat. Julie was overleden. Haar zus Manon: ,,Haar longen hadden het begeven. De artsen hebben gedaan wat ze konden.’’ Moeder Sabine: ,,Ze zag er grijs uit.’’

De artsen moesten daarna een vast protocol volgen. Sabine mocht maar heel even bij haar dochter blijven. De kleding en de spullen van haar dochter moest ze achterlaten: die werden door het ziekenhuis verbrand wegens besmettingsgevaar. Sabine kreeg alleen een kettinkje en een armbandje van haar dochter mee.

,,Het was verschrikkelijk’’, aldus Manon tegenover dagblad Le Parisien. ,,We mochten haar maar even zien en daarna moest alles heel snel geregeld worden vanwege het virus. Dat had wel iets menselijker gekund.’’

Lijkkist

Vrijwel meteen moest het gezin een lijkkist kiezen voor Julie. Daar werd haar stoffelijk overschot in gelegd, in het ziekenhuis, en daar blijft de afgesloten kist tot de begrafenis. Haar familie mag er niet meer bij. Manon: ,,We mogen haar niet omkleden of opmaken. Dat is wel heel moeilijk.’’

Maandag is de begrafenis, zonder enige verdere ceremonie. Er mogen maximaal tien mensen bij zijn. Manon: ,,Iedereen zei ons altijd dat kinderen niet ziek worden van het virus. Dat geloofden we. Maar iedereen kan dit virus dus krijgen.’’

Kijk hier naar onze video's over corona:

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.