Nederlanders in Groot-Brittannië spraken in oktober vorig jaar met het Koningspaar over de brexit.
Volledig scherm
Nederlanders in Groot-Brittannië spraken in oktober vorig jaar met het Koningspaar over de brexit. © videostill

Kamer dient brexit-noodwet in: dubbel paspoort voor Nederlanders in GB

UpdateEen meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Nederlanders in Groot-Brittannië een dubbele nationaliteit moeten kunnen aannemen. De onzekerheid over de brexit dwingt tot deze "uitzonderlijke maatregel", stellen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en 50PLUS. Zij dienen daarom een brexit-noodwet in "omdat de Britse politiek het dreigt te laten afweten".

De vijf partijen willen met een dubbel paspoort de Nederlanders daar beschermen tegen de negatieve gevolgen van een mogelijke Britse uittreding uit de Europese Unie zonder een akkoord (no-deal) of een brexit waarin de burgerrechten niet zijn geregeld. Ze willen voorkomen dat de Nederlanders gedwongen worden direct te kiezen tussen een Brits of een Nederlands paspoort.

Nederlanders die vrijwillig een andere nationaliteit aannemen, verliezen normaal automatisch hun Nederlands staatsburgerschap. Door twee paspoorten toe te staan kan er volgens de partijen geen twijfel ontstaan over de rechten van deze groep Nederlanders. Het gaat om meer dan 100.000 landgenoten. Met alleen een Brits paspoort kunnen ze niet zomaar langdurig naar Nederland gaan om bijvoorbeeld voor hun ouders te zorgen of hun kinderen naar een Nederlandse universiteit sturen.

Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher verkeren Nederlanders in Groot-Brittannië in een heel onzekere situatie. ,,Als de Britse politici niet bij zinnen komen worden zij straks voor de keuze gesteld: vertrekken uit Groot-Brittannië of het Nederlanderschap verliezen. Dat is heel ingrijpend als je daar met je gezin een leven hebt.” D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat de Nederlandse politiek de handen ineen moet slaan, nu "ze er aan de overkant van de Noordzee een chaos van maken. Nederlanders in het VK mogen niet worden gegijzeld door de brexit.”

Hoop en teleurstelling

Burgerrechtenorganisatie the3million, na het brexit-referendum opgericht door bezorgde EU-burgers in Groot-Brittannië, verwelkomt het wetsvoorstel. Ze noemt het ‘een eerste en belangrijke stap in de richting van een oplossing voor het rampzalige verlies van EU-rechten van zowel Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk als Britten in Nederland.’  De meerderheid van laatstgenoemde groep had geen inspraak in het referendum, benadrukt de beweging. 

Ze zegt het gebaar zeer te waarderen omdat het een einde kan maken aan de bezorgdheid en onzekerheid van veel Nederlanders over hun toekomstige rechten. ,,We hopen dat deze stap zal leiden tot een welkome en langverwachte koerswijziging van het Nederlands kabinet, om verdere modernisering van de nationaliteitswetgeving mogelijk te maken, zoals beloofd in het regeerakkoord van 2017.’’

Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk reageren ook positief op de plannen voor een brexit-noodwet.  ,,Niemand zit op een No Deal brexit te wachten, maar als Nederlander die niet op een andere manier de dubbele nationaliteit kan krijgen, zit ik er toch bijna op te hopen’’, reageert de in Londen wonende Nicole Wevers, Nederlands lid van the3million. ,,Verander die arbitraire en ouderwetse wet nu eens, Nederland!”

De belangenvereniging van Britten die in Nederland wonen, is weinig positief over het wetsvoorstel. ,,We zijn erg blij voor onze Nederlandse vrienden maar zeer teleurgesteld dat dit initiatief geen Britse burgers in Nederland omvat, voor wie dubbele nationaliteit even belangrijk is’’, zegt Sarah Parkes van British in the Netherlands. ,,We blijven echter met Nederlandse parlementsleden praten over dubbele nationaliteit en oplossingen die voor ons werken. De maatschappelijke en economische kosten voor ongeveer 46.000 Britse burgers zonder deze oplossing zijn enorm en we vertrouwen op de Nederlandse overheid.”

De Britten treden op 31 oktober uit de EU. Maar er is nog steeds geen akkoord over de brexit. De Britse premier Boris Johnson zegt met nieuwe voorstellen te komen om de impasse te doorbreken.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.
 3. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.