Keiharde klap voor drugsmaffia: criminelen kochten gekraakte telefoons van politie
De politie in zestien landen heeft in een unieke operatie maandenlang de communicatie van topcriminelen kunnen onderscheppen. De criminelen dachten niet te kraken cryptotelefoons in handen te hebben. In werkelijkheid waren de telefoons afkomstig van de politie, die daardoor alles kon afluisteren.
In tal van landen regende het in de nacht van zondag op maandag arrestaties, waaronder in Nederland. Hoewel morgenochtend pas een persconferentie in Den Haag wordt gegeven over de enorme politieoperatie, was gisteravond al duidelijk dat de internationale drugshandel een enorme slag is toegebracht.
Door het onderzoek worden niet alleen drugsbendes opgerold, maar de operatie legt ook corruptie binnen Nederland bloot, zegt een bron dichtbij het onderzoek. ,,Veel drugsbendes zullen nerveus zijn en moeilijk slapen”, aldus de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Mikael Damberg. In Zweden is een bekende drugsbaron gearresteerd. Ook in Noordrijn-Westfalen en andere Duitse regio’s zijn meer dan honderd doorzoekingen geweest.
Stemvervormers
In een grote undercoveroperatie is de politie erin geslaagd om cryptotelefoons te verkopen aan criminelen, zo schrijven Duitse media. De telefoons zouden niet te kraken zijn. In werkelijkheid kon de politie maandenlang meeluisteren met de gesprekken. Criminelen belden zelfs met stemvervorming, maar ook die kon de politie op afstand uitschakelen.
Maar liefst zestien landen werkten mee aan de politieoperatie, die om die reden uniek wordt genoemd. Volgens Europol zijn dat naast Nederland ook Zweden, Australië, Denemarken, Estland, Finland, Canada, Litouwen, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Schotland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Hongarije, de Verenigde Staten en Oostenrijk.
Harde klap
Het is voor de georganiseerde misdaad opnieuw een harde dreun. Eerder werden de Nederlandse aanbieders Ennetcom, PGP Safe, Encrochat en Sky al onderuit getrokken door internationale politiesamenwerkingen. Door de miljoenen berichten die via de servers van Ennetcom in 2016 werden gekraakt zijn tal van criminelen door justitie succesvol vervolgd.
Afgelopen week nog werd Richard R., alias Rico de Chileen, tot elf jaar cel veroordeeld. Ook de immense liquidatiezaak Marengo tegen de bende van Ridouan Taghi is grotendeels gebouwd op bewijs dat afkomstig is uit de servers van deze cryptonetwerken.
Vorig jaar bleek dat de politie bij Encrochat in staat was om drie maanden lang berichten die criminelen aan elkaar stuurden live mee te lezen. Het leidde tot honderden aanhoudingen en recordvangsten van in beslag genomen cocaïne. Een paar maanden geleden volgde Sky, waarna de Nederlandse politie opnieuw victorie kraaide. ,,Daardoor blijft geen crimineel meer buiten beeld”, zei recherchechef Andy Kraag toen.
Druk op recherche groeit
Door het kraken van wéér een nieuw netwerk blijft de druk op de recherche groeien. Door het succesvol neerhalen van Encrochat en Sky heeft de recherche nu al meer zaken dan het eigenlijk aan kan. .,,Het is een geweldig knap stukje werk, maar het werk loopt ons nu al door Sky en Encrochat over de schoenen,” zegt een opsporingsbron.
Bekijk hieronder onze video’s over Ridouan Taghi en het Marengo-proces:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Schutter Californië draaide door vanwege reparatierekening van 100 dollar
De man die wordt vervolgd wegens het doden van zeven mensen bij twee champignonkwekerijen in Half Moon Bay, in de Amerikaanse staat Californië, draaide door omdat hij van zijn baas moest opdraaien voor reparatiekosten van 100 dollar. Dat blijkt uit de eerste verhoren, zo melden Amerikaanse media. -
met video
Wrak voor Britse kust is van Nederlands oorlogsschip uit 17e eeuw
Een scheepswrak dat in 2019 voor de zuidkust van Engeland werd ontdekt, blijkt het Nederlandse oorlogsschip Klein Hollandia te zijn uit de 17e eeuw. Dat is naar voren gekomen uit onderzoek van een team van Nederlandse en Britse maritiem-archeologen, meldt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). -
Russen willen gevluchte landgenoten geld en goed afnemen: ‘Afrekenen met tuig dat is vertrokken’
Rusland gaat mogelijk landgenoten onteigenen die het land hebben verlaten. Maar niet iedereen is het daarmee eens. ,,We hebben die knappe koppen nodig.’’ -
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
Zuid-Koreaanse soldaat vuurt per ongeluk schoten af nabij grens met Noord-Korea
Een Zuid-Koreaanse soldaat heeft per ongeluk schoten afgevuurd met een machinegeweer in de buurt van de grens met Noord-Korea. Door het voorval zag het Zuid-Koreaanse leger zich genoodzaakt om onmiddellijk contact te nemen met Pyongyang om Noord-Korea duidelijk te maken dat het om onvrijwillige schoten ging. -
-
-
met video
Een van de rijkste mensen ter wereld beschuldigd van ‘grootste oplichting in bedrijfsgeschiedenis’
In de lijst met rijkste mensen ter wereld schoot de Indiase zakenman Gautam Adani (60) pijlsnel omhoog. Maar nu beschuldigt het bekende Amerikaanse onderzoeksbureau Hindenburg Research de ondernemer in een rapport van de ‘grootste oplichting in de bedrijfsgeschiedenis’. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?