Volledig scherm
PREMIUM
© Capital Photos

Keizerlijke troonsafstand met vleugje Oranje

De Japanse keizer Akihito treedt vandaag op 30 april af. Generatiegenoot Beatrix ging hem exact zes jaar geleden voor. De overeenkomsten en verschillen tussen beide 'royals' onder de loep .

Karakter

Volledig scherm
© ANP

Binnen alle beperkingen die hun bijzondere ambten met zich meebrachten, hebben keizer Akihito (85) en prinses Beatrix (81) laten zien over sterke, eigen karakters te beschikken. Vooral waar het hun partnerkeuze betrof: Beatrix koos krap twintig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse jonkheer Claus von Amsberg. Akihito huwde in 1959 Michiko, die hij op de tennisbaan had leren kennen. Zij werd het eerste burgermeisje dat zo een plaats kreeg binnen de Japanse keizerlijke familie, tot afgrijzen van een flink deel van de natie. En ook Akihito's abdicatie bij leven is een zeldzaamheid. De Japanse wet schrijft voor dat keizers tot hun dood regeren en moest er eenmalig voor worden aangepast. Keizer Kokaku was in 1817 de laatste Japanse vorst die bij leven aftrad.

 1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’
 2. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’
  Update

  Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

  De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker ook betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in de deelstaat Saksen-Anhalt.