‘Kernramp kan na migranten nieuw wapen van Belarus tegen Europa zijn’
Belarus zal niet aarzelen om buurlanden als Polen of Litouwen te dreigen met een kernramp als pogingen om Europa te destabiliseren met een migrantenexplosie mislukken. Dat zegt de Belarussische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja, die vanmiddag voor de tweede keer in een jaar het Europese Parlement in Straatsburg toesprak.
Het regime heeft daarmee al gedreigd, aldus Tichanovskaja. Minsk activeerde eind vorig jaar zijn eerste reactor, de Astravjets-centrale, hemelsbreed op slechts 40 kilometer van de Litouwse hoofdstad Vilnius, de tweede wordt volgend jaar opgestart. De Litouwse regering ziet de centrales zelfs bij normaal functioneren al als een bedreiging omdat ze niet zouden voldoen aan de veiligheidsnormen. Loekasjenko zal hoe dan ook niet opgeven, aldus Tichanovskaja, die Europa aanspoorde snel meer druk op het regime te zetten.
Volgens haar onderschat het Westen nog steeds de ernst van de situatie. Burgers worden gevangen gezet ‘omdat ze de verkeerde sokken dragen’, het regime verklaart openlijk dat het het maatschappelijk middenveld wil vernietigen, gevangenen krijgen in hun cel gif toegediend. ,,In onze gevangenissen zitten meer mensen dan hier in jullie Parlement.” Ze vertelde ook hoe het regime jonge demonstranten tot schuldbekentenissen dwingt. ,,Weigeren ze schuld te bekennen, dan wordt hun vader gemarteld.”
Als het Parlement van de 39-jarige oppositieleidster dankbaarheid had verwacht voor nu al vijf sanctieronden tegen Loekasjenko en zijn naaste medewerkers, dan was dat een misrekening. Europa kwam pas in actie toen Minsk een burgervliegtuig kaapte om er een het regime onwelgevallige journalist uit te halen. Tichanovskaja: ,,Ik vraag me af of er iets zou zijn gebeurd als in dat toestel geen EU-burgers hadden gezeten.”
De situatie, zei ze, was op dat moment al maandenlang zeer ernstig aan het ontsporen. Honderden mensen die op onafhankelijkheidsdag de straat opkwamen werden aangehouden en in de cel gesmeten, twee jonge journalisten die er verslag van uitbrachten tot twee jaar cel veroordeeld. Regelmatig bezwijken er gevangenen tijdens hun ‘verhoor’.
Ondanks alle repressie wil meer dan de helft van de Belarussen nog steeds nieuwe presidentsverkiezingen, aldus Tichanovskaja, die de westerse media en passant opriep niet langer te schrijven over ‘president Loekasjenko’. ,,Noem hem niet wat hij niet is, hij is een burger die zich het presidentschap wederrechtelijk toe-eigent.”
Persoonlijk
De 39-jarige oppositieleidster werd even persoonlijk toen ze het had over haar man en beste vriendin, allebei in de cel, en over haar kinderen die geen gezinsleven kennen. ,,Geen vader die zijn dochter vergezelt op haar eerste schooldag, of zijn zoon helpt zijn fiets te herstellen. Onze tijd verstrijkt in tranen.” Ze eiste bijna steun. ,,Onze strijd voor vrijheid is uw strijd, alleen schouder aan schouder kunnen we bereiken dat de democratie overleeft.” EP-voorzitter Sassoli prees Tichanovskaja voor haar moed. ,,U bent voor ons de stem van de vele politieke gevangenen in Belarus. Wees er zeker van dat uw strijd ook onze strijd is.”
Honderden uitgeputte Irakezen zijn inmiddels weer op weg terug naar huis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
IS gebruikte Faize (20) vijf jaar als slaaf, maar kreeg haar niet klein: ‘Ik wil laten zien dat ik leef’
Vijf jaar lang was de jezidische Faize als slaaf in handen van IS’ers, moest ze alles doen wat IS-mannen wilden. Nu is ze in Nederland voor de première van een film die het verhaal vertelt van haar en andere jezidi-vrouwen. ‘IS wilde me klein krijgen, maar wat mij is overkomen heeft me juist sterker gemaakt.’Den Haag -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
grensconflict Polen
Eerste Irakezen vertrekken vrijwillig met evacuatievlucht uit Belarus
Belarus is bereid 5000 migranten terug te sturen naar hun land van herkomst als de EU-landen er 2000 toelaten. President Aleksandr Loekasjenko heeft dat gezegd in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, citeert het Belarussische persbureau Belta. Het aanbod komt op het moment dat de eerste groep van ruim 400 Iraakse migranten vandaag vrijwillig terug naar huis vliegt. -
Paus Franciscus (86) in ziekenhuis met luchtweginfectie, geen corona
Paus Franciscus (86), die toch al kwakkelt met zijn gezondheid, ligt in het ziekenhuis met een luchtweginfectie. Het hoofd van de katholieke kerk moet er een paar dagen blijven, aldus het Vaticaan. Hij heeft geen corona. Franciscus klaagde de afgelopen dagen over problemen bij het ademen.
-
update
Loekasjenko: Zeker mogelijk dat we migranten hebben geholpen
De Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko zegt dat het ‘absoluut mogelijk is’ dat zijn troepen migranten hebben geholpen de grens met Polen over te steken. Wel ontkent hij dat zijn regime de buitenlandse asielzoekers bewust heeft binnengehaald om de Europese Unie onder druk te zetten. -
-
-
klimaatverandering
Steun VN-lidstaten voor bedreigd Vanuatu: advies gevraagd van Internationaal Gerechtshof
De lidstaten van de Verenigde Naties (VN) willen advies van het Internationaal Gerechtshof over het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN konden alle landen zich vinden in de adviesaanvraag. Ze willen dat het hof, dat in het Vredespaleis in Den Haag zetelt, duidelijk maakt welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen ‘tegen de uitstoot van broeikasgassen door de mens’. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?