Volledig scherm
De belangstelling voor Thunbergs boodschap in Davos is groot. © AFP

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos: Vrijwel niets gedaan tegen CO2-uitstoot

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (17) vindt dat er nog steeds te weinig wordt gedaan tegen klimaatverandering. Ze klaagde op de topconferentie in het Zwitserse Davos dat er volop wordt gediscussieerd over het klimaat, zonder dat er veel actie wordt ondernomen.

Volledig scherm
De toeloop was zo groot, dat sommige bezoekers moesten blijven staan. © EPA

,,Klimaat en milieu staan volop in de belangstelling, dankzij de inzet van jongeren”, zei de tiener in het Zwitserse ski-resort, waar wereldleiders en topfiguren uit het bedrijfsleven samenkomen. ,,Maar er is vrijwel niets gedaan, aangezien de wereldwijde CO2-uitstoot nog niet is teruggebracht.”

De paneldiscussie met de klimaatbewogen tiener op het World Economic Forum (WEF) trok veel publiek. Een aantal topmannen moest zelfs door plaatsgebrek achterin de zaal blijven staan, wat de organisatie dwong om meer stoelen te laten aanrukken. Thunbergs boodschap was opnieuw krachtig van toon.

‘Loze beloften zat’

Behalve delegaties uit het bedrijfsleven worden vandaag ook honderden klimaatactivisten in de Zwitserse alpen verwacht. ,,We zijn alle loze beloften zat, maar we blijven hopen’’, zegt Salvador Gomez-Colon uit Peurto Rico. ,,We blijven alleen niet jaren wachten op de veranderingen die we willen.’’ 

Hoewel de grote aandacht voor Thunbergs aanwezigheid duidelijk maakt dat de discussie over de opwarming van de aarde ook in zakenkringen mainstream is geworden, was er slechts een handjevol mensen uit de top van de olie-, gas- en kolenindustrie aanwezig. Dit terwijl hun bedrijven als hoofdverantwoordelijk worden gezien.

Thunberg erkende dat haar klimaatstrijd, die begon met een schoolstaking, veel aandacht krijgt. ,,Ik mag niet klagen dat ik niet word gehoord”, grapte ze. Toch hebben ‘de wetenschap en de stem van de jongeren’ volgens haar geen centrale rol gekregen in de klimaatdiscussie. ,,En dat is wel nodig.”

Trump pakt helikopter

Ook de Amerikaanse president Trump schuift vandaag aan op het WEF. Trump arriveerde per helikopter vanuit Züricht, waar kort ervoor de presidentiële Boeing 747 was geland. Actievoerders schreven bij de plek waar Trump in Davos voet aan de grond zette ‘Act on Climate’ in de sneeuw. 

Later op de dag begint in de Senaat in Washington het proces waarmee Trump volgens zijn Democratische tegenstanders zou moeten worden afgezet. Ze beschuldigen hem van machtsmisbruik. De Republikeinse meerderheid in de Senaat spreekt Trump naar verwachting vrij.

  1. Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met daverende overwinning in Nevada

    Bernie Sanders maakt verwachtin­gen waar met daverende overwin­ning in Nevada

    De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft volgens diverse Amerikaanse media de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada ruimschoots gewonnen. Onder meer Fox News, CNN en NBC News, stellen op basis van exitpolls en de eerste resultaten dat de senator van Vermont de grote winnaar is. Na het tellen van de stemmen in ongeveer tien procent van het aantal kiesdistricten staat de senator flink voor op zijn rivalen.