Volledig scherm
PREMIUM
Marcel Beukeboom, de klimaatgezant van de Rijksoverheid die namens Nederland onderhandelt. © Frank Jansen

Klimaatgezant Marcel Beukeboom:
'We waren dichtbij een oplossing’

De klimaatconferentie COP 25 in Madrid is vanochtend teleurstellend afgesloten. In een vage slotverklaring staat dat alle staten volgend jaar hun klimaatbeschermingsdoelstellingen voor 2030 gaan ‘aanscherpen’. Diplomatiek jargon voor ‘we zijn het vooralsnog grondig oneens’. 

De standpunten van de deelnemers lagen in Madrid ver uit elkaar. Er bleek een onverzettelijk blok van de Verenigde Staten, Brazilië, Australië en Saoedi-Arabië dat vasthield aan korte termijn eigenbelang. Een van de belangrijkste beslissingen, een afspraak over de handel in CO2-emissies werd daarom uitgesteld tot de volgende klimaatconferentie in het Schotse Glasgow.

 1. Drie gevallen coronavirus in Frankrijk: RIVM ontkent dat patiënt in Nederland is geweest
  Dodental gestegen naar 41

  Drie gevallen coronavi­rus in Frankrijk: RIVM ontkent dat patiënt in Nederland is geweest

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent.
 2. Zware aardbeving in Zuidoost-Turkije: 18 doden, meer dan 500 gewonden
  Update

  Zware aardbeving in Zuid­oost-Tur­kije: 18 doden, meer dan 500 gewonden

  Het zuidoosten van Turkije is vrijdagavond getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6.8. Het epicentrum lag zo’n 200 kilometer ten noordoosten van Gaziantep en 750 kilometer ten oosten van Ankara. Er zijn minstens achttien mensen omgekomen door de beving. Ook raakten er meer dan 500 mensen gewond en liggen er waarschijnlijk nog mensen onder het puin. Door de beving zijn vele gebouwen beschadigd.