Volledig scherm
El Capitan in Yosemite National Park. © AP

Klimmers omgekomen op beruchte bergwand in Yosemite

Twee klimmers zijn om het leven gekomen in het Amerikaanse Yosemite National Park. De slachtoffers kwamen ten val toen ze de beruchte bergwand El Capitan beklommen, melden Amerikaanse media.

Parkopzichters ontvingen vanmorgen plaatselijke tijd meerdere noodoproepen over twee klimmers die ten val waren gekomen. Toen ze ter plaatse kwamen, troffen ze de levenloze lichamen van de slachtoffers aan. ,,De identiteit van de klimmers zal pas worden vrijgegeven nadat de lichamen zijn geïdentificeerd door de nabestaanden”, luidt het in de verklaring.

In mei kwam een 29-jarige bezoeker van het park dodelijk ten val. Dat gebeurde tijdens de beklimming van de bekende rotsformatie Half Dome. De klimmer was het eerste dodelijke slachtoffer in 2018, klonk het toen. Eerder in de maand viel een andere klimmer naar beneden tijdens de beklimming van El Capitan. Hij hield er slechts een gebroken been aan over.

Snelheidsrecord

Woensdag vestigden twee klimmers een nieuw snelheidsrecord bij de beklimming van de fameuze 'neusroute' van El Capitan. Die geldt als een van 's werelds meest technische en gevaarlijke bergtoppen.  Alex Honnold en zijn klimpartner Tommy Caldwell bedwongen de 884 meter hoge granieten bergwand van bijna 90 graden in twee uur, tien minuten en vijftien seconden.