Koerdische oppositieleider met Kennedy-uitstraling populair bij Turken
Selahattin Demirtaş is hét gezicht van de populaire pro-koerdische oppositiepartij Democratische Partij van de Volkeren (HDP) in Turkije. De Koerdische politicus speelt vanuit zijn cel een belangrijke rol bij de verkiezingen van vandaag.
Demirtaş studeerde af aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de universiteit van Ankara. Ruim elf jaar geleden werd hij verkozen in het Turkse parlement en in 2010 werd hij de leider van de pro-Koerdische democratische partij. De voorman van HDP heeft Kennedy-achtige charisma en is naast politicus ook mensenrechtenadvocaat.
In 2016 werd hij gearresteerd vanwege zijn vermeende banden met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). De aanklagers eisten 142 jaar gevangenisstraf. Niet wereldschokkend, gezien zijn gewaagde houding ten aanzien van de huidige president Recep Tayyip Erdoğan. Daarover zei Demirtaş zelf: ,,In mijn tienerjaren ging ik ervan uit dat ik het grootste deel van mijn leven in de gevangenis door zou brengen.”
Vanuit zijn cel voert hij nu campagne voor de Turkse verkiezingen. Dat doet hij niet alleen door middel van handgeschreven brieven en het inzetten van social media. Demirtaş gebruikt ook het wekelijkse telefoontje met zijn vrouw om zijn boodschap over te brengen. Na een korte begroeting aan het adres van zijn vrouw (,,Hallo lieverd, ik mis je.") begon hij deze week een speech. Zijn vrouw deelde de video op internet. Daarop is Demirtaş te horen, met in beeld zijn luisterende familie in de huiskamer. De video werd massaal bekeken.
Charmante voorman
Bij de verkiezingen van 2015 lukte het de HDP om met dertien procent van de stemmen een belangrijk deel van de Turkse bevolking aan te spreken. Het waren niet alleen Koerden die op de HDP stemden, ook Turkse twintigers en veel hoogopgeleiden van het land bleken sympathie te hebben voor de HDP en de charmante voorman.
Sindsdien doet Erdogan er alles aan om de invloed van de HDP in te dammen. Zo heeft hij de immuniteit van parlementariërs opgeheven, om leden van de HDP op te kunnen pakken. Veel politici werden de afgelopen jaren opgepakt voor het maken van zogenaamde ‘terreurpropaganda’. De regering gebruikt als reden regelmatig de band tussen de partij en de Koerdische PKK, die in Turkije en de Europese Unie geldt als terreurbeweging.
Kiesdrempel
Duizenden partijactivisten zijn opgepakt voor hun zogenaamde steun aan terrorisme en meer dan honderd HDP-burgemeesters zijn afgezet. Om te voorkomen dat de HDP de kiesdrempel haalt zijn vandaag in zo’n negentien provincies in het Koerdische zuidoosten van Turkije stembureaus verplaatst, om ervoor te zorgen dat HDP-kiezers niet in hun eigen regio kunnen stemmen en zo de opkomst onder Koerden zo laag mogelijk te houden.
De stembureaus zijn zo ver, dat veel van de armere, werkloze HDP-aanhangers niet kunnen stemmen. Toch heeft Demirtaş hoop dat de HDP opnieuw de kiesdrempel haalt. Ook Koerden die voorheen op de AKP-partij stemden lijken nu de overstap te maken naar oppositiepartijen. Veel mensen zijn boos om Erdogans agressie tegen Koerden in Turkije, maar ook in Syrië en Irak.
Speech
In zijn bejubelde speech waarschuwde Demirtaş de Turkse inwoners van het land. ,,Als Erdogan en zijn conservatief-islamitische AK-partij bij de stembusgang op 24 juni een meerderheid krijgt, dan is jullie lot voortaan volledig afhankelijk van de genade van één persoon”, stelde hij de kiezers in het vooruitzicht.
Als Erdogan een meerderheid krijgt dan is jullie lot volledig afhankelijk van de genade van één persoon
De HDP, maar ook andere oppositiepartijen zien de verkiezingen als de enige kans om nog te voorkomen dat Turkije verandert in een autocratie. Na de stembusgang worden de grondwetswijzigingen van kracht die vorig jaar per referendum zijn goedgekeurd. Het oude stelsel zal veranderen in een nieuw systeem, waarmee Erdogan wil dat alle uitvoerende macht in handen is van de president.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
'Erdogan aan kop na eerste tellingen'
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij zijn na het tellen van de eerste stemmen in de verkiezingen van zondag favoriet voor de zege. Volgens de nationale media gaat Erdogan nadat 20 procent van de stemmen is geteld ruim aan kop met 59 procent. -
Kritische Russische ex-kolonel loopt weer in de pas
Maandag verraste hij de wereld en vooral de Russische televisiekijker met een pijnlijke analyse van de Russische strijdkrachten. Het ging niet goed met de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne, luidde het. Maar gisteravond liep oud-kolonel Michail Chodarenok weer in de pas. -
Koerden en millennials beslissen over toekomst Erdogan
De vervroegde verkiezingen, morgen in Turkije, beloven een nek-aan-nek race te worden tussen Erdogan en de kandidaten van de oppositie. Vooral het stemgedrag van de millennials en de Koerden zal grote gevolgen hebben voor de uitslag. Deze krant peilde de stemming in de trein naar het oosten. -
PREMIUMJournalist
Reporter Jan Hunin: ‘Ik zal de Russen niet afschilderen als beesten, het blijven mensen’
Reporter Jan Hunin doet voor deze site verslag van de oorlog in Oekraïne. Hij zoekt verhalen van gewone mensen en laat zich niet remmen door angst of door het thuisfront. ,,Ik overleg niet met mijn vriendin, ik ga gewoon.’’ -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?
-
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
WHO: apenpokken nu in 19 landen, uitbraak blijft beheersbaar
De recente uitbraak van apenpokken is ongebruikelijk, maar blijft vooralsnog beheersbaar, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het ziektevirus is eigenlijk alleen in delen van Afrika gebruikelijk, maar dook op 7 mei ook op in Europa. Sindsdien zijn er 131 gevallen geregistreerd in negentien landen en nog eens 106 vermoedelijke gevallen.