Komiek Zelenski nieuwe president Oekraïne: ‘Hou ons in de gaten, alles is mogelijk’

Komiek en acteur Volodymyr Zelenski is de nieuwe president van Oekraïne, na een verpletterende overwinning op zijn rivaal, zittend president Petro Porosjenko. Volgens de nationale exitpoll heeft hij de tweede ronde van de verkiezingen van vandaag gewonnen met 73,2 procent van de stemmen.

Zelenski, die onder meer in een populaire tv-serie een president speelt, was eind maart ook al de winnaar van de eerste ronde, maar kreeg toen geen absolute meerderheid. Hij beloofde het Oekraïense volk niet in de steek te laten. ,,Ik ben nog niet officieel de president, maar als een burger van Oekraïne kan ik tegen alle landen van de voormalige Sovjet-Unie zeggen hou ons in de gaten. Alles is mogelijk’'.

Porosjenko (53) kwam niet verder dan ruim 25,3 procent. De scheidende president erkende zijn nederlaag en feliciteerde Zelenski. ,,Ik verlaat de post van president van het land vanaf de volgende maand. Zo heeft de meerderheid van het volk besloten en in accepteer die beslissing’,’ aldus een geëmotioneerde president.

Hij zei tegen zijn aanhangers evenwel dat hij de politiek niet de rug zal toekeren. De verkiezingen verliepen zonder noemenswaardige incidenten. De zege, naar het schijnt meer tot stand gekomen door de afkeer van Porosjenko dan door het vertrouwen in de 41-jarige Zelenski, is nog veel groter dan op basis van de peilingen werd verwacht.

Russischtalig

Zelenski bedankte zijn staf en anderen voor hun hulp bij zijn overwinning. Hij deed in het Oekraïens, terwijl hij vooral Russischtalig is. Drie weken geleden pakte Zelenski al 30 procent van de stemmen en Porosjenko slechts 16 procent. Omdat geen van de kandidaten toen meer dan 50 procent kreeg, was de tweede ronde van vandaag noodzakelijk.

Met de stembusgang van zondag komt er een einde aan een keiharde campagne waarvan het klapstuk afgelopen vrijdagavond plaatsvond in het Olympisch stadion van Kiev in de vorm van het eerste en laatste directe debat dat de twee polititieke kemphanen voerden.

Zelenski heeft tot op heden weinig van zijn plannen ontvouwd, iets waar Porosjenko hem ook voortdurend op aanviel. Prioriteit voor hem heeft het stoppen van de oorlog in de afvallige Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne. Daar vechten rebellen, gesteund door het pro-Russische leger, al vijf jaar voor afscheiding van hun zelfverklaarde ‘volksrepublieken’.

Volledig scherm
President Porosjenko (l) en verkiezingskandidaat Zelenski. © AFP

Rebellen

Om vrede te bewerkstelligen, wil Zelenski rechtstreeks onderhandelen met de rebellen en met hun beschermheer Rusland. Porosjenko heeft daarover altijd een harder standpunt ingenomen en gewaarschuwd dat Zelenski door zijn onervarenheid de belangen van Oekraïne zal verkwanselen aan de geharde en ervaren Russische president Vladimir Poetin.

Naast een oplossing voor de oorlog in Oost-Oekraïne heeft Volodymyr Zelenski beloofd de oligarchie – het systeem waarbij schatrijke Oekraïense zakenmannen hun belangen behartigen door stromannen in het parlement in te zetten – aan te pakken.

Dat was ook de belofte van Porosjenko toen die in juni 2014 aan de macht kwam, maar hij heeft die toezegging nooit waargemaakt. De invloed van de oligarchen, tot wie hij zelf ook wordt gerekend, is in Oekraïne nog steeds vrijwel onveranderd en de corruptie in de voormalige Sovjetrepubliek is gigantisch.

 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.