De koningin, vorige week, op een receptie met buitenlandse ambassadeurs.
Volledig scherm
De koningin, vorige week, op een receptie met buitenlandse ambassadeurs. © Getty Images

Koninklijk werkpaard Elizabeth (93) doet het zowaar rustiger aan

Terwijl alle ogen gericht waren op de pijnlijke onthullingen over prins Andrew voltrok zich volgens royal watchers stilletjes een revolutie in het Britse koningshuis: koningin Elizabeth II is minder gaan werken. Zo blijkt nu ook uit haar werkschema.

De 93-jarige vorstin geniet de reputatie van een onvermoeibaar werkpaard, al sinds haar troonsbestijging in 1952. Geen staatshoofd heeft er zoveel uren opzitten als Elizabeth. Onlangs ontving ze in haar paleis nog diverse wereldleiders ter gelegenheid van het jubileum van de NAVO. Elizabeth oogde fragiel maar straalde. Blijkens de recent vrijgegeven lijst van werkzaamheden van leden van de Britse koninklijk familie verscheen de hoogbejaarde koningin tussen januari en november nog altijd op ruim 250 ceremoniën, herdenkingen of andersoortige statige evenement. Wat betreft het aantal representaties was kroonprins Charles dit jaar de kampioen van de familie met 500 optredens, gevolgd door zijn zuster, prinses Ann, die over de 450 ging.

Elizabeth II poseerde dit jaar met koning Willem-Alexander en koningin Maxima in Windsor Castle.
Volledig scherm
Elizabeth II poseerde dit jaar met koning Willem-Alexander en koningin Maxima in Windsor Castle. © AFP

Prins Edward, het jongste kind van Elizabeth, verscheen in 2019 bijna net zo vaak op evenementen als zijn moeder. Prins Andrew zat op hetzelfde niveau. Tot november en het geruchtmakende BBC-interview over beschuldigingen van seks met een minderjarige Amerikaanse. Andrews voor de reputatie van de koninklijke familie zeer schadelijke vriendschap met de veroordeelde miljardair Jeffrey Epstein (die dit jaar zelfmoord pleegde in de gevangenis) deed Buckingham Palace alsnog besluiten de prins voorlopig uit beeld te laten. Het blijft ook maar onthullingen regenen over vage deals en dames. Andrew heeft al zijn verplichtingen inmiddels afgezegd. Zelfs zijn zestigste verjaardag die volgend jaar groot zou worden gevierd zou zijn geschrapt als familiefeest.

Aangedaan

Elizabeth is volgens insiders zwaar aangedaan over het schandaal rond Andrew. Om die reden zou ze een aantal verplichtingen in november hebben geannuleerd. Niettemin deed de Queen in die maand toch nog 30 ceremoniële optredens, wel 20 minder dan in dezelfde maand in 2018. In de eerste tien maanden van 2019 had de Britse koningin 122 werkdagen. Net iets minder dan prinses Anne (137) en prins Charles (131). Camilla was de drukste van de aangetrouwde royals met 69 optredens. Minst actief was Megan Markle maar die was dan ook een paar maanden uit de running wegens zwangerschap.

Elizabeth leidde decennia de dans. Vijf jaar geleden stuurde ze zelfs haar eerste tweet als Elizabeth R.. Inmiddels heeft ze een hele online hofhouding die de sociale media voor haar bijhouden. 

Maar zelfs deze onverwoestbare Queen wordt nu echt een dagje ouder. Paardrijden doet ze ook minder. Dat ze zich vaker terugtrekt gaat niet alleen om de zorg om haar lievelingszoon Andrew, weten de kenners. De koningin lijkt duidelijk aan het afbouwen. Haar man, prins Philip, stopte twee jaar geleden, op zijn 95e, met alle officiële verplichtingen. Een aantal belangrijke ceremoniën – zoals Remembrance Day, de dag waarop de Britten hun gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en andere gewapende conflicten herdenken - heeft de koningin wat betreft de kranslegging al overgedragen aan prins Charles en diens Camilla. De kroonprins doet inmiddels ook, samen met zijn vrouw, zijn zoons en hun vrouwen, de meeste overzeese verplichtingen. Het laatste staatsbezoek dateert uit 2015, aan Duitsland. De zeventig jaren daarvoor bezocht de koningin 116 landen, voor 265 staatsbezoeken. De laatste jaren heeft de koning ook tientallen functies als beschermvrouw van een of andere stichting overgedragen aan andere familieleden. 

Geruchten dat de koningin er een punt achter wil zetten en in 2021 plaats zou willen maken voor Charles zijn vorige week resoluut ontkend door een woordvoerder van de laatste. ,,Er zijn geen plannen voor verandering als de koningin 95 wordt, en ook niet daarna”.

Eerder deze maand ontving koningin Elizabeth II nog diverse wereldleiders in haar paleis. Bekijk hier de beelden:

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.