Volledig scherm
De Franse president Emmanuel Macron. © REUTERS

Kritiek op geldsmijterij Macron: peperduur servies en mobiel zwembad

Hij bestelde een nieuw servies à 500.000 euro en heeft zijn oog laten vallen op een 'mobiel zwembad' van 34.000 euro voor zijn buitenverblijf. De Franse president Macron smijt met geld. Dit leidt tot gegniffel in zijn eigen partij, maar ook tot forse kritiek.

In Parijs hangen affiches op straat met president Macron, poserend als een koning met een hermelijnen mantel om. In de pers worden steeds meer kritische noten gekraakt: ,,Macron loopt het risico het contact met de werkelijkheid te verliezen.’’

De Franse president wordt dezer dagen steeds vaker gekapitteld over zijn volgens sommigen excessieve uitgavenpatroon. Het begon met de bestelling van nieuw serviesgoed op het presidentieel paleis, het Élysée. In de pers werd onthuld dat de borden, vorken en messen samen zo’n 500.000 euro kosten.

Daarna besloot Macron om voor een binnenlandse reis van iets meer dan 100 kilometer het presidentiële vliegtuig te nemen. Op Twitter verschenen foto’s van hem in het toestel met de spottende tekst: ‘Emmanuel Macron gaat even een broodje kopen’.

Vakantiehuis

Volledig scherm
Fort Bregançon, het buitenverblijf van de president. © AFP

En nu is er dan zijn buitenverblijf. Op een schiereiland aan de Middellandse Zee ligt een oud fort dat sinds jaar en dag door Franse presidenten wordt gebruikt voor vakanties. Het echtpaar-Macron wil daar graag een ‘mobiel’ zwembad laten neerzetten deze zomer. Kosten: 34.000 euro.

,,Een zwembad! Dat is showen met je rijkdom, net zoiets als rondrijden in een cabriolet!’’, verzuchtte een anoniem lid van Macrons regeringspartij. ,,De president geeft zelf de munitie aan degenen die hem ervan beschuldigen een ‘president van de rijken’ te zijn’’, schreef een politiek commentator.

Slechte indruk

De uitgaven zelf zijn redelijk te verantwoorden. Het nieuwe servies kost een half miljoen maar hoeft niet te worden betaald, want komt van de ‘hofleverancier’. Het presidentiële vliegtuig móét meereizen met Macron, voor het geval er calamiteiten zijn. En het zwembad wordt ‘gewoon’ betaald uit het onderhoudsbudget van het buitenverblijf.

,,De uitgaven zijn te rechtvaardigen, maar de opeenstapeling van uitgaven maakt een slechte indruk’’, schreef Paris Match. De dag dat bekend werd dat er een presidentieel zwembad zou komen, maakte de regering namelijk ook bekend dat de huursubsidie dit jaar voor miljoenen Fransen niet wordt verhoogd. Kort daarvoor had Macron gezegd dat er ‘een krankzinnige hoeveelheid poen’ aan sociale uitkeringen wordt betaald.

Eerder deze week trok Macron de aandacht omdat hij een tiener de les las. Bekijk de video hieronder: